100 година реформе календараВести

Конференција – Сто година новојулијанског календара

Међународна конференција „Сто година новојулијанског календара Милутина Миланковића“ одржава се у оквиру програма обележавања 100 година од  усвајања реформисаног Јулијанског календара.

Конференција ће бити организована од 14 – 16. децембра 2023,г, у Свечаној сали Грађевинског факултета, у Београду, у ул. Бул. Краља Александра бр. 73 и Културном  и научном центару „Милутин Миланковић“ у Даљу.

Циљ конференције је да се јавности представе поуздани и објективни подаци о настанку и развоју календарског знања са гледишта математичке и астрономске теорије мерења и рачунања времена, историји календарских знања од најстаријих времена до данас, као и историји настанка и модифи-кацијама најпознатијих календара, све до специфичног доприноса Милутина Миланковића реформи јулијанског календара.  

Конференција се организује уз подршку Београдског универзитета, Српске академије наука и уметности и благослов његове светости Патријарха српског г. Порфирија.
Препознајући глобални значај теме конференције и да је њено одржавање од значаја за државу Србију и светску научну и културну јавност Министарство просвете је покровитељ одржавања овог скупа.

Организатор конференције је Удружење Милутин Миланковић уз су-организацију Математичког факултета Универзитета у Београду, Грађевинског факултета Универзитета у Београду, Астрономске опсерваторије Београд и Културног и научног центара „Милутин Миланковић“  из Даља.

Програм коференције можете преузети овде.

Више информација можете пронаћи на сајту https://milutinmilankovic.rs/

Коференцију можете пратити и онлајн преко следећих линкова:

14. децембар 2023. године
https://zoom.us/j/96511823630?pwd=Vit5WlM0MkJ0OXh3dXpJUmx1a29rZz09

15. децембар 2023. године
https://zoom.us/j/92538752509?pwd=MzFRdFZON2ZhSHRBK2ZZYUNIVU5Ddz09