Вести

Миланковић поново у Бечу на „Рајској реци Фисон“

У склопу обележавања 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве Удружење Милутин Миланковић је на позив Аустријско-швајцарске епископије и Српског просвјетно културног друштва Просвјета Аустрија из Беча организовало изложбу „Милутин Миланковић, живот и дело“. Изложба је отворена 07. децембра у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Бечу.

Naslovna-Bec
Делегација Удружења са Његовим преосвештенством владиком Андрејем

Свечано обележавање овог историјског догађаја Српске православне цркве је почела вечерњим богослужењем у присуству Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија, Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског Господина Андреја, др Марка Николића, помоћника директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије, Наталије Милатовић, представнице Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије, Небојше Родића, амбасадора Републике Србије у Републици Аустрији, делегације Удружења Милутин Миланковић, бројних других представника државних, културних и просветних институција из Србије, Републике Српске и Аустрије.

После вечерњег богослужења одржана је свечана академија на којој су се бројним гостима обратили председник СПКД ”Просвјета Аустрија” господин Срђан Мијалковић и господин др Марко Николић, преставник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије. Централни део прославе била је пригодна архијерејска беседа коју је изговорио Епископ Андреј, који је на врло инспиративан начин приказао значај догађаја чији јубилеј се обележава за формирање српског духовног и националног идентитета. Уметнички део вечери обележен је наступима Мешовитог епархијског хора ”Корнелије Станковић” из Беча, малог ”Просвјетиног” хора, полазника ”Просвјетине” школе српског језика и групе ”Трио покрет” из Београда.

6-Bec
7-Bec
3-Bec
2-Bec

Са Свечане академије

У црквеној сали, након свечане академије, отворена је изложба о животу и раду Милутина Миланковића који је својим животом спојио Беч и Београд. На отварању бројним гостима обратио се председник Удружења Милутин Миланковић мр Славко Максимовић, који је посебно говорио о Миланковићем доприносу светској науци и животу и раду за време његовог 13-тогодишњег боравка у Бечу. Између осталог истакао је: „Хвала Вам што нам је омогућено да и ми, у овој години када обележавамо два значајна Миланковићева јубилеја: 140 година од рођења и 110 година од доласка у Србију, будемо учесници ове манфестације и да вам представимо лик и дело великог човека, научнка и патриоте. Човека који је својим научним радом обележио науку двадесетог века, задужио светску цивилизацију, а себи и српском народу обезбедио вечно, почасно место у бескрајној књизи достигнућа људског рода. У та достигнућа спадају и Миланковићеви радови на реформи Јулијанског календара који су реализовани у сарадњи са Српском православном црквом. Живот и дело Милутина Миланковића дубоко је повезано са Бечом. За Милутина Беч је било место одрастања и стасања у зрелог човека и научника. Као грађевински инжењер у Бечу је остварио веома успешну каријеру.“

9-Bec
Његово преосвештенство владика Пахомије говори на отварању изложбе

Изложбу је отворио владика Пахомије, који је у својој беседи указао на сличне путеве Светог Саве и Милутина Миланковића. И Миланковић је, као и Свети Сава, који је напустио световни мир у Светој Гори и дошао у узаврелу Србију у мисију очувања јединства српског народа и православне вере, напустио веома удобан живот и добро плаћен посао у Бечу и дошао у сиромашну Србију да своје знање уложи у изградњу и унапређење просвете, науке и културе у Србији.

Са председником Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Аустрија господином Мијалковићем договорено је да изложба буде отворена све до светосавских свечаности Срба у Бечу за када је предвиђена целодневна активност посвећена Милутину Миланковићу. Програм активности припремиће Удружење Милутин Миланковић.

Дружење након изложбе протекло је у веома пријатној и веселој атмосфери, што је све допринело веома успелој манифестацији. Била је то прилика да се преосвештеним владикама и амбасадору Родићу уруче репрезентативне књиге Удружења.

1-Bec
У разговору са амбасадором Републике Србије у Аустрији господином Небојшом Родићем
11-Bec
5-Bec

Детаљи са отварања изложбе у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Бечу