Вести

Миланковић у Културном обрасцу

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је 26. децембра 2019. у Југословенској кинотеци признање “Културни образац” установама и појединцима за “посвећени рад на очувању наше културе”. Признање је добило двадесет двоје појединаца и десет установа, међу којима је и Удружење Милутин Миланковић из Београда.

naslovna-mk-kulturni-obrazac

Удружење Милутин Миланковић један је од овогодишњих добитника новоуставновљеног признања Министарства културе и информисања „Културни образац“. Ово признања је посвећено рад на очувању културе. Представницима установа и појединцима, признање „Културни образац“ уручио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић, 26. децембра 2019. на свечаности у Југословенској кинотеци. У име појединачних добитника, присутнима се обратио Никола Рацков, а у име установа културе Славко Максимовић из Удружења “Милутин Миланковић”.

Ко је Милутин Миланковић, шта је открио, по чему је његов допринос науци тако велик да се с његовим именом установљава медаља за врхунске домете у науци, а Месец и Марс на својим атласима уписују његово име?

Шта га је толико издигло у храму науке, чиме се његово дело опире забораву, и зашто се, како време пролази, о њему све више говори? У трагању за одговором могу се набројати његови резултати у науци, књижевности, грађевинарству и реформи календара у којима се осликавају његове научне мисли.

Рођен између Истока и Запада, школован на Западу, преселио се на Исток где је радио и умро. Спојио је својим радом научну културу Запада и дубоку мистерију православља.

И управо, Научno-истраживачко Удружење Милутин Миланковић својим рaдoм на истраживању и пласирању научне и културне баштине светског великана Миланковића оврило је „Културни образац“.

3
9
10

Признање „Културни образац“ Удружењу Милутин Миланковић

Тако се Удружење Милутин Миланковић нашло међу добитницима овогодишњег признања „Културног образца“, међу којима су појединци: Адам Црнобрња, Александар Милановић, Биљана Миљковић, Боги Митић, Вељко Брборић, Весна Буројевић, Владан Видосављевић, Димитрије Големовић, Емир Кустурица, Јан Немчек, Мати Јелена, игуманија манастира Жича, Коста Вуковић, Љиљана Берић, Марко Поповић, Милета Продановић, Миливоје Ранђић, Милош Ковачевић, Милош Шобајић, Мирослав Перишић, Никола Рацков, Огњан Крстић, Оливер Ђорђевић, Предраг Пипер, Радован Бели Марковић, Сара Цинцаревић, Саша Ракезић алијас Александар Зограф, Светислав Божић, Светлана Јовановић, Светлана Пејић, Славица Вујовић, Срето Танасић и Хусеин Мемић Бели.
Ту су и установе: Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, Градска управа Врање, Дом Јеврема Грујића, Јован Маљоковић, Балкан салса бенд, Народни музеј Крушевац, Народни музеј Лесковац, Општина Бајина Башта, Основна школа “Милан Благојевић” Лучани, Установа за новинско-издавачку делатност “Панорама”, Позориште “Тоша Јовановић” у Зрењанину и Савез гуслара Србије.

umm

Представници Удружења Милутин Миланковић са министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем

Додели признања “Културни образац”, присуствовали су и потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и председник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић.