Вести

Миланковић, узор младим математичарима

Репрезентативну изложбу Миланковићева временска капија која је отворена 05. новембра у Народној банци Србије, посетила је група ученика Математичке гимназије из Београда. Том приликом млади математичари, од којих неки освајачи награда на престижним математичким такмичењима у свету, имали су прилику да се детаљније упознају са животом и делом научника који је оставио неизбрисив траг у светској науци.

ucenici-matematicke

Занимање ученика Математичке гимназије је било веома изражено за изложбу Миланковићева временска капија. Они су искористили своју привилегију да међу првима погледају ову занимљиву, едукативну и информативну изложбу. Након спознаје чињеница о математичару Миланковићу и на који начин је сагледавао сложене астромомске релације на откривању теорије о леденим добима која га је прославила у светској науци ученици млади математичари су показали још већу знатижељ, када је у питању Милутин Миланковић.

Једночасовно дружење са ученицима на изложби уз коментаре Маше Наранчић, Слободана Стојановића и Синише Митрића, чланова Удружења о појединим аспектима Миланковићевог научног рада и животног пута, и пројекцију промотивног филма, довели су код ученика до потребе за детаљнијим проучавањем научног рада овог великана светске и српске науке, као и за дубљом спознајом његовог инспиративног живота.

mladi-na-izlozbi
skolovanje-milutina