Вести

Милутин Миланковић у процесу дуалног образовања

Како се шири спознаја о животу и делу Милутина Миланковића у најширој јавности и повећава број истинских поштовалаца његовог дела, тако се обогаћују форме и модалитети упознавања са великаном. Тако је у Пожеги, у породичној компанији Инмолд организована својеврсна огледна настава за ученике средњих школа и студенте факултета који посећују ову компанију.

Инвентивно руководство компаније осмислило је колаж неколико активности посвећених Милутину Миланковићу приликом обиласка компаније. Ученицима и студентима пре обиласка одржи се предавање уз пројекцију неког од филмова из продукције Удружења, презентују се и остали садржаји везани за великана српске и светске науке. Претходних неколико дана са више група које су обилазиле компанију организована је ова активност, тако су стипендисти Техничке школе из Пожеге, студенти из Краљева и студенти из Чачка били у прилици да се упознају са Миланковићевим животом и делом.
Компанија Инмолд огледна је компанија у којој се веома распрострањено примењују иновативна решења уз директан спој наставно-образовног процеса у школама са модерном производњом. Од 2011. године ова фирма реализује програм оспособљавања средњошколаца за своје потребе заједно са Техничком школом из Пожеге оспособљавајући техничаре за мехатронику и компјутерско управљање и свих тих година настоји да иновативним приступима обезбеди врхунски кадар.
Бројним активностима која ова фирма проводи на плану популаризације попут отвореног дана, изложби, сајамских манифестација и других активности, придодаје и одлуку да један део свог простора трајно посвети Милутину Миланковићу тако да сви запослени, посетиоци, гости и сарадници „прођу час“ посвећен научнику са намером да им његово дело буде подстрек у раду и бољој ефикасности.

Према речима професора инжењера Томислава Милетића, који је осмислио и реализовао активности почетком априла 2024. године, међу омладином је веома добро прихваћен овакав приступ. Како је нагласио „пуни је погодак и захвалност Удружењу Милутин Миланковић што нам је омогућило услове за овакав вид примењене наставе и васпитања младих на узору Милутина Миланковића“.