Vesti

Obeležavanje dana rođenja Milutina Milankovića

Jedan od najčuvenijih velikana srpske i svetske nauke, Milutin Milanković, rođen je 28. maja 1879. godine u se selu Dalj koje se nalazi na Dunavu. Milanković je prvi srpski doktor tehničkih nauka. Sfera njegovog radaa obuhvatala je više oblasti: građevinarstvo, matematiku, astronomiju, klimatologiju i geofiziku. NASA ga je uvrstila u 15 najvećih umova svih vremena koji su proučavali planetu Zemlju.

Milutin Milanković

Svake godine Udrženje Milutin Milanković obeležava dan rođenja naučnog velikana čije ime nosi i to u oviru Dana Udruženja Milutina Milankovića. Programima rada Udruženja manifestacija Dani Milutina Milankovića planirala se i realizovala u maju mesecu više godina, uvek sa inoviranim sadržajima i na višem kvalitativnom nivou.

U proslavama jubileja učestvovale su razne naučne i kulturne institucije. Tu su i Osnovna škola Milutin Milanković iz Rabrova, Srednjoškolski centra Milutin Milanković iz Milića, Obrazovni sistema Milutin Milanković, Geološka i hidrometeorološka škola Milutin Milanković iz Beograda i Prva tehnička škola Milutin Milanković iz Niša. No, zbog pandemije COVID-19 to je ove 2020. godine bilo nemoguće izvesti na način kao što se to ranije činilo.

milankovic-deca

Da je Milanković ostavio veoma vidljiv i uverljiv pečat u svetskoj nauci govore i činjenice da su 1965. godine Sovjetski naučnici jedan krater na Mesecu veličine 34 kilometara nazvali Milanković, a osam godina kasnije po njemu je nazvan i krater na Marsu prečnika 118 kilometara. Posle nešto više od jednu deceniju, 1979. godine je jedan asteroid dobio ime 1605 Milanković. Američki naučnici Džon Imbri i Ketrina Palmer Imbri su objavili knjigu Ledeno doba: rešenje tajne u kojoj su priznali tačnost teorije o klimatskim promenama. Mnogi skupovi su nazvani po ovom velikanu, a 1993. godine je ustanovljena Medalja Milutin Milanković koju dodeljuje Evropsko geofizičko društvo.

milutin-milankovic-rodjendan
Theorija-mathematique

Svakako treba napomenuti da se ove godine obeležava i 100 godina od objavljivanja teorije Milutina Milankovića o klimatskim promenama. To je prilika da se uspostavi kontinuitet između dva veka: prethodnih 100 godina (“šta smo saznali i kakve pouke izvukli na osnovu pionirskog rada Milutina Milankovića”) i narednih 100 godina („šta nas očekuje i šta nam valja činit’ ..“), kako bi to poslužilo kao osnova da se razmotri dalji pravac primenjenih istraživanja i konkretne aktivnosti za ublažavanje posledica klimatskih promena i vremenskih ekstrema. I upravo sredinom novembra ove godine održaće se u Beogradu međunarodno konferencija povodom ovog jubileja.