Vesti

Obeležena 145. godišnjica rođenja Milutina Milankovića

U Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu održan je skup pod nazivom “Vreme Milankovića: prošlost, sadašnjost i budućnost” povodom obeležavanja 145. godišnjice rođenja jednog od najvećih srpskih naučnika dvadesetog veka, Milutina Milankovića. Svečani skup je okupio je brojne ugledne zvanice, profesore, studente i poštovaoce lika i dela ovog velikana.
Skup su organizovali Udruženje Milutin Milanković i Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, sa ciljem da se na dostojan način oda počast čoveku čiji su naučni doprinosi obeležili istoriju nauke. Milanković, čija rodna kuća na obalama Dunava u Dalju i danas svedoči o njegovom poreklu, bio je istaknuti matematičar, astronom, klimatolog i građevinski inženjer. Njegova najveća dostignuća ostvarena su pod svodovima Beogradskog univerziteta, a njegov rad ostavio je neizbrisiv trag u svetu nauke.
Pre samog skupa, delegacija Udruženja Milutin Milanković zajedno sa učenicima škola koje nose njegovo ime, položila je vence na spomenik Milankoviću u njegovom parku u Beogradu. Ovaj čin bio je simboličan izraz poštovanja i zahvalnosti prema čoveku koji je svojim radom obogatio srpski narod i svetsku nauku.
Svečani skup je započet pozdravnim govorom, koji je podvukao značaj ovog dana za sve prisutne. Poseban trenutak ovog događaja bilo je premijerno izvođenje Himne posvećene Milankoviću, u autorskoj interpretaciji Sestara Gobović i dečijeg hora „Slavujčići“. Njihova izvedba je bila praćena gromoglasnim aplauzom, a sama pesma je dobila podršku prisutnih kao zvanična Himna u čast velikog naučnika.
Nakon toga, predsednik Udruženja Milutin Milanković, mr Slavko Maksimović, obratio se prisutnima i rekapitulirao višedecenijski rad Udruženja na promociji i očuvanju zaostavštine velikog naučnika.
Program je nastavljen prezentacijom potpredsednika g. Slobodana Stojanovića o dosadašnjem radu Udruženja, nakon čega je održana projekcija filma “Milanković – gospodar vremena i prostora”, autora Miodraga Dinića, člana UO Udruženja. Kroz fascinantne prikaze njegovih naučnih dostignuća, film istražuje kako je Milanković svojim radom na klimatskim promenama i drugim delatnostima ostavio svoj neizbrisiv trag u svetu nauke. Njegova teorija o klimatskim promenama, poznata kao Milankovićevi ciklusi, i dalje su osnova za razumevanje klimatskih obrazaca. Film osvetljava i njegovu pionirsku ulogu u izradi tačnih astronomskih proračuna, koji su redefinisali naš pojam vremena i prostora.
Nakon filma, predstavljene su inicijative za uvođenje godišnje manifestacije i priznanja koje bi nosile ime Milutina Milankovića, posvećene oblastima u kojima je radio. Poseban osvrt je dat nastavku inicijative za osnivanje Muzeja Milankovića u srpskoj prestonici, gde će buduće generacije moći da uče i inspirišu se delima našeg velikana.
Skup su zatvorila obraćanja uglednih govornika, među kojima su bili dekan Građevinskog fakulteta, Prof. dr Vladan Kuzmanović, i drugi prijavljeni govornici koji su izneli planove za budućnost u vezi sa očuvanjem i promocijom Milankovićeve zaostavštine.
Inicijativama i govorima prisutnima su se obratili član UO Udruženja Milutin Milanković, general u penziji Milan Stanimirović, zatim Prof Milan Hercak, a posebnim rečima podrške Svečanom skupu se obratio đakon dr Nikola Lukić ispred Srpske Pravoslavne Crkve, uputivši reči podrške radu Udruženja i nastavku zajedničke saradnje i realizaciji inicijativa svih uključenih u popularizaciji lika i dela našeg srpskog i svetskog velikana i naučnika, Milutina Milankovića.
Na kraju skupa, učesnici su se složili da treba nastaviti prenošenje značaja dela Milutina Milankovića na buduće generacije i da je to od izuzetne važnosti za našu zemlju, srpski narod i svetsku nauku. Završni deo programa upotpunila je pesma “Otadžbina”, koja je simbolično označila zatvaranje skupa i ostavila snažan utisak na sve prisutne.
„Ovaj dan je podsetnik na veličinu njegovog doprinosa i na našu odgovornost da čuvamo i popularišemo njegovo nasleđe. Inicijative pokrenute u okviru obeležavanja 145-te godišnjice rođenja Milutina Milankovića su prilika srpskom narodu da se potpuno oduži svome velikanu i da njegova velika dela dobiju zasluženo priznanje i trajno mesto u svetskoj i srpskoj naučnoj zajednici.“, izjavio je mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković, pozdravljajući prisutne Svečanog skupa.