Вести

Отворена среда поново отворена

После двогодишње паузе изазване короном и исељењем из просторија у Поп Лукиној улици, култни догађај Удружења, трибина Отворена среда са дугом традицијом поново је заживео. У просторијама које сада користи Удружење у Булевару деспота Стефана 12/VIII одржана је 21. 12. 2022. године трибина на тему КАКО ДА ПОВЕЋАМО ОТПОРНОСТИ ГРАЂАНА НА ПРОМЕНУ КЛИМЕ И ВРЕМЕНСКЕ ЕКСТРЕМЕ – Нагласак на јавно здравље и благостање.

Актуелна тема и еминентни уводничари, проф. др. Чедо Максимовић (Империал Колеџ Лондон) и доц. Мaja Стошић, специјалиста епидемиологије, су оправдали очекивања великог броја учесника трибине.

Уводничари, учесници у реализацији два европска пројекта. euPOLIS и HEART, који се реализују у неколико европских градова, међу којима је и Београд, су приказали решења чијом применом и променом навика свих категорија становништва могу значајно да се ублаже негативни утицаји промене климе и временских екстрема, између осталог, и на здравље становништво са кардиоваскуларним, респираторним и/или метаболичко/менталним проблемима и тако допринесе глобалном повећању отпорности градова на промену климе.
Расправа са пуно предлога и питања је показала да су климатске промене, у садашњем времену, стално присутна тема и да Удружење треба и даље да буде присутан са својим ставовима о потреби предузимања конкретних превентвних мера на спречавању и ублажавању негативних последица климатских промена.


На основу показаног интересовања посетилаца за очекивати је да ће редовни сусрети поштовалаца лика и дела Милитна Миланковић у оквиру „отворене трибине“ са еминентним предавачима и актуелним темама поново постати препознатљиво и веома посећено место у културном и научном животу Београда.