Вести

Популаризација Милутина Миланковића у Ивањици

Удружење Милутин Миланковић, реализујући план популаризације личности и дела Милутина Миланковића, у Дому културе у Ивањици је од 8-ог до 15. децембра 2022. године реализовало изложбу „Милутин Миланковић – Живот и дело“. Као и на бројним другим местима побудила је велико занимање публике и остварила своју племениту мисију. Изложба, уз друге садржаје, организована је у сарадњи са локалном самоуправом у Ивањици.

Прије изложбе посетиоци су имали прилике да у сали Дома културе чују пригодно предавање о великану, а ученица трећег разреда Техничке школе Сара Видић је из ученичке визуре презентацијом о његовом животу и раду дочарала публици генија српске и светске науке. Филм из продукције Удружења допринео је свеукупном утиску и спознаји ко је био и шта је створио Милутин Миланковић.

Посетиоци су са пажњом разгледали експонате изложбе и у слободном разговору могла се уочити њихова задивљеност што смо имали такву личност. Председник скупштине општине Ивањица господин Владимир Бојановић изразио је наду да ће се на Скупштини општине Ивањица донети одлука да једна од улица у Ивањици добије назив по српском научнику, чиме ће се, како је казао, и Ивањица одужити на достојан начин. Просветни радници су изразили спремност да на основу књига, филмова и другог материјала који им је Удружење даровало на даљу употребу, даље проширују позитивну причу о Милутину Миланковићу, настојећи да ученицима у васпитном процесу и он буде један од узора на кога ће се угледати.

Удружење је захвално локалној самоуправи, председнику општине Момчилу Митровићу, Дому културе и њеном директору Милану Крунићу, хотелу Парк и Миливоју Ђорђевићу, али и Миши Ивановићу који су допринели и омогућили реализацију овог научно-културног садржаја.

На отварању изложбе председник Удружења мр Славко Максимовић, између осталог истакао је следеће:

„Милутина Миланковића свет га одавно признаје, поштује, цитира и сврстава у великане светске науке. Његова теорија се изучава на престижним светским универзитетима, а бројни научни скупови су посвећени његовим делима.
Нажалост, српски народ му се није одужио на начин који одговара његовом лику и делу. У Србији доскоро није било споменика, а данас нема музеја, задужбине, сталне изложбене поставке, нити научно-истраживачког центра њему посвећеног.
То је био разлог за окупљање његових поштоваоца и оснивање Удружења, које нема за циљ само да подсећа на његову величину, већ да конкретним акцијама популарише његову личност и афирмише његов научни рад и допринос светској цивилизацији, као и исказану љубав према отаџбини.

Следећи генијалну мисао Доситеја Обрадовића: „Дела браћо, дела, а не звонци и прапорци…“ Удружење је, првенствено волонтерском радом чланова и пријатеља Удружења, уз подршку научних и образовних институција, значајно допринело да се српски народ бар делимично одужи свом великану, и да се улога и дело Миланковића постави на место које му припада у светској, а посебно српској науци.
Ваше интересовање и присуство у овако импозантном броју на овом скупу показује да у вама добијамо верне поштоваоце и сараднике на даљој афирмацији лика и дела Милутина Миланковића.
Наша је жеља да оваквим акцијама добијемо нове младе научнике и друге ствараоце, чије ће луче светлети попут Миланковићеве, Теслине, Пупинове и других, које је изнедрио овај народ.

Очекујемо да и из ваше средине добијемо нове чланове, а да надлежни органи општине у будућности размотре могућност и некој институцији или улици дају име Милутина Миланковића.“


Детаљи са предавања и пројекције филма

Седмодневна манифестација популаризације у Ивањици имала је и свој запажен медијски третман у локалним средствима информисања, али и на популарном јут-јуб каналу, који је забележио скоро хиљаду посетилаца који су видели прилог о изложби. Тај прилог можете видети на следећој интернет адреси.