Вести

Посета старим пријатељима

dij-slavomir

На позив Савеза Срба у Румунији и викаријата Будимске епархије у Темишвару делегација Удружења Милутин Миланковић коју су чинили  мр Славко Максимовић, председник Удружења и мр. Радован Калабић, члан Управног одбора посетила је 1. и 2. јула Темишвар ради договора о наставку сарање која је започета 2008. године. Посебно задовољство делегацији је представљало учешће у разговору др Славомир Гвозденовић, дугогодишњег српскког  посланика у румунском Парламенту и духовног вође Срба у Румунији.

Srpska-kuca-u-Temisvaru

За време сусрет у Темишвару делегација Удружења Милутин Миланковић из Београда је информисала представнике српске заједнице у Румунији и викаријата о активностима Удружења на афирмацији лика и дела Милутина Миланковића, а нарочито о обележавању значајних јубилеја везаних за име нашег великог научника: 140 године од Миланковићевог рођења и 110 година од његовог доласка у Београд.

Домаћинима је предочен Програм обележавања јубилеја које је урадило Удружење, а који се већ спроводи у земљи и у иностранству. Том приликом изнет је предлог да Удружење презентује свој програм о Милутину Миланковићу (изложба, пројекција филма, промоција књиге, предавање..) у оквиру Дана српске културе у Румунији, који се традиционално већ годинама одржавају у месецу новембру у Темишвару.

Предлог домаћина је с задовољством прихваћен обзиром на бројно присуство овиј манифестацији и медијску пажњу која редовно прати Дане српске културе.

Такође је договорено да Удружење Милутин Миланковић и Савез Срба у Румунији учествују у заједничким пројектима на конкурсима за Прекограничну сарадњу у оквиру Европске заједнице и конкурсима које расписује Министарство културе Републике Србије.

Председник Удружења Милутин Миланковић, мр Славко Максимовић  одзвао се позиву редакције “Наше речи”, званичног гласила Савеза Срба у Румунији и дао им подужи интервју. Овде

На крају посете Темишвару наше представнике је примио др Саша Јашин, заменик архијерејског намесника темишварског и показао им новоотворени музеј Српске православне цркве на Тргу уједињења у Темишвару.