100 година реформе календара

ПРИПРЕМЕ ЗА ОДРЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ КАЛЕНДАРСКО ПИТАЊЕ – СТО ГОДИНА ОД УСВАЈАЊА КАЛЕНДАРА МИЛУТИНА МИЛАНКОВИЋА

У оквиру припреме за одржавање Међународне конференције Календарско питање – Сто година од усвајања календара Милутина Миланковића, одржан је 20. јануара 2023. године састанак иницијативног одбора за припрему и одржавање Конференције. На састанку су, поред сазивача састанка мр Славка Максимовића, председника Удружења Милутин Миланковић, учествовали проф. Војислав Јелић, проф. Лука Поповић, др Милан Младеновић и мр Драган Антић, као и проф. Милан Димитријевић (online).

Милутин Миланковић на Свеправославном конгресу

Учесници скупа су информисани да је Удружење, поводом обележавања ове значајне годишњице, обавило консултације с великим бројем стручњака различитих профила који се баве календарским питањем (астрономи, математичари, археолози, филозофи,  историчари, књижевници, новинари, теолози, верски и аналитичари из области културе и др.) и већим бројем научних и образовних институција.
Јединствено је мишљење свих консултованих да се у Београду одржи научни скуп посвећен овом јубилеју, организује изложба о животу и научном делу Милутина Миланковића, одштампа друго допуњено издање монографије „Српски народ и календарско питање“, и издају пригодне марке.
У оквиру досадашњих активности већ је постигнут договор и почеле су припреме за организовање изложбе у просторијама Музеја науке и технике у Београду. Добијен је благослов Српске православне цркве и подршка Универзитета у Београду и Српске академије наука и уметности за одржавање Конференције, добијено је обавештење Министарства информисања и телекомуникација о издавању пригодних марака. Захваљујући подршци Министарства културе и Српске православне цркве одштампана је монографија „Српски народ и календарско питање“. Остало је још да се дефинише концепт, садржај и организационе припреме Конференције, што је задатак овог иницијативног одбора.
На основу веома детаљне расправе, у којој су учесници показали изузетно познавање материје која је предмет Конференције, донесене су следеће препоруке:
1) Да се организује Међународна конференција „Календарско питање – Сто година од усвајања календара Милутина Миланковића“ (радни назив);
2) Да организатор Конференције буде Удружење Милутин Миланковић, а суорганизатори Математички факултет у Београду, Астрономска опсерваторија и Богословски факултет у Београду;
3) Да покровитељ Конференције буде Министарство просвете и да се конкурише код Министарства за обезбеђивање средстава за покриће трошкова организације Конференције и пратећих материјала;
4) Да се организатори Конференције обрате за помоћ и подршку (спонзорство) и другим институцијама и државним органима;
5) Да радни део Конференције траје два дана, и да се одржи у време јесење равнодневнице;
6) Да се Конференција одржи у свечаној сали Ректората Београдског универзитета;
7) Да иницијативни одбор, уз допуну још неколико чланова, првенствено из Српске православне цркве, постане (прерасте) у организациони одбор и да преузме даљу организацију Конференције.

Миланковићеве забелешке за време Свеправославног конгреса