Јубиларни скуп

Саопштење са другог састанка организационог одбора

100-godina-klime
paris-teorija

Други састанак Организационог одбора
поводом обележавања јубилеја:
Сто година Миланковићеве теорије о климатским променама одржаног 14. августа 2020. године у
Удружењу Милутин Миланковић у Београду

Председник Организационог одбора обавестио је присутне чланове о реализованим активностима у вези са циљевима који су постављени на претходном састанку.

Предочено је да су многобројни домаћи медији, пре свега захваљујући ангажману Центра за промоцију науке из Београда, пренели вест о обележавању јубилеја и доношењу одлуке о формирању Музеја Милутин Миланковић у Београду.

Са Ректоратом Универзитета у Београду још нису договорени сви детаљи поводом постављања спомен-плоче о проглашењу универзитета за историјско место од значаја за развој физичких наука на основу Миланковићевих радова на теорији о климатским променама.

Учешће на Научно-стручном скупу до сада је потврдило 17 експерата међу којима су 13 из Србије, 3 из Канаде и 1 из Аустрије. Ово није коначан број, јер се очекује још неколико учесника из Србије, Француске, Мађарске и Аустрије.

Када је реч о публикацијама, репринт књиге Théorie mathématique des phénomènes thermiques produits par la radiation solaire (Математичка теорија топлотних појава изазваних Сунчевим зрачењем) у којој је објављена теорија о климатским променама и која је оригинално штампана у Паризу 1920. године, као и двојезично (српско-енглеско) дело др Стеле Филипи-Матутиновић, Милутин Миланковић и његово дело из наукометријске перспективе, истакнуто је да су све припреме успешно обављене и да је остало да се одштампају.

У вези са даљом реализацијом планираних активности одлучено је да због актуелне пандемије ковида-19 Научно-стручни скуп буде одржан у онлајн формату, а остале планиране активности у складу са прописаним здравственим мерама безбедности.

Како би планиране активности биле реализоване Организациони одбор је закључио да је потребно:

• Израдити и дистрибуирати Друго обавештење у вези са прецизним упутствима о условима који се односе на израду и подношење научно-стручних радова
• Припремити објављивање Зборника радова (штампано и електронски) са предстојећег Научно-стручног скупа
• Обезбедити неопходне техничке услове и прилагођавање конференцијске просторије за онлајн одржавање Научно-стручног скупа
• Пратити, прикупљати и преко сајта Удружења информисати јавност о радовима који су објављени у иностраним и домаћим научним и стручним часописима
• Наставити са припремама тематских изложби (и могућих предавања) у сарадњи са партнерским организацијама: Центром за промоцију науке, Француским институтом у Србији, аустријским и мађарским културним центрима у Србији
• Довршити процес реализације документарних филмова о боравку Милутина Миланковића у Бечу и Будимпешти
• Осмислити, израдити и дистрибуирати промотивне материјале у вези са обележавањем јубилеја
• Пратити заступљеност обавештавања поводом организације и облежавања јубилеја у домаћим медијима.