Вести

Удружење у мисији пружања помоћи Цркви Светог Николе у Старом Сланкамену

crkva-svetog-nikole

Сарадња са општином Инђија на реализацији манифестације Дани Милутина Миланковића – Час науке, која је одржана ове године по четврти пут, попримила је знатно шири оквир него што то захтева непосредна манифестација. Захваљујући интензивној сарадњи и осмишљавању нових садржаја, посебно на разради идеје о формирању будућег Истраживачког центра „Милутин Миланковић“ у Старом Сланкамену, која је све ближе реализацији, дошло је до сарадње по другим питањима

Један од најзначајнијих културних и верских објеката у Старом Сланкамену је православна црква Светог Николе. На Цркви, која је споменик културе од изузетног садржаја, подигнута 1468. године, у последње време јављају се пукотине на зиду, што прети већим последицама. Мештани Старог Сланкамена, верски службеници и челници локалне самоуправе, поштујући ангажовање и посвећеност Удружења и препознајући стручни потенцијал разног профила његовог чланства, замолили су за помоћ у сагледавању могућности санације објекта. Са задовољством Удружење се ангажовало и обезбедило стручњаке који су сагледали стање и предложили мере за трајну санацију проблема који се појавио.

Председник Управног одбора Удружења, проф. др Марко Иветић и Драго Остојић, стручњаци из области хидрологије, сагледали су ситуацију, предложили адекватно трајно решење проблема и понудили стручну помоћ у даљој реализацији на санацији.

Тим поводом, након литургије у Цркви Светог Николе у Старом Сланкамену, другог дана Васкрса, организован је састанак Епископа сремског Василија са делегацијом Удружења председником Удружења мр Славком Максимовићем и председником Управног одбора др Марком Иветићем. Уз захвалност Удружењу на помоћи, сагледани су даљи кораци које треба предузети и заједнички констатована неопходност хитне акције на санацији објекта.