ВестиМузеј

Безрезервна подршка потомака Миланковића Музеју Милутин Миланковић

Објављивање информације о оснивању Музеја Милутин Миланковић изазвало је велико интересовање код потомака породице Миланковић, посебне јавности и јавности. Потомци Миланковића (унуци Марина и Никола, као и Маја Илић унука Милутиновог брата Богдана) су се мејлом јавили Удружењу са информацијама да ће поклонити или дати на позајмицу предмете, фотографије и документа о животу и раду Милутина Миланковића и његове фамилије.

naslovna-potomci

Марина, унука Милутина Миланковића

Милутин Миланковић био је српски инжењер, климатолог и астроном. Оснивач је катедре за небеску механику на Београдском универзитету и светски уважаван научник, познат по теорији ледених доба, која повезује варијације земљине орбите и дугорочне климатске промене.

Милутин Миланковић био је српски инжењер, климатолог и астроном. Оснивач је катедре за небеску механику на Београдском универзитету и светски уважаван научник, познат по теорији ледених доба, која повезује варијације земљине орбите и дугорочне климатске промене.

Ова теорија је позната под именом Миланковићеви циклуси. Миланковић је дао два фундаментална доприноса светској науци. Први допринос је “Канон осунчавања Земље”, који карактерише климе свих планета Сунчевог система. Други допринос је објашњење климатских промена на Земљи услед промена положајa Земље у односу на Сунце. Овим је објаснио појаву ледених доба у геолошкој прошлости Земље, као и климатскe промена на Земљи које се могу очекивати у будућности. Такође је основао космичку климатологију.

Све ове чињенице само су још један показатељ да је потпуно оправдано оснивање Музеја Милутин Миланковић који ће садашње, а и будуће генерације водити Кроз васиону и векове где ће трајно остати записан рад и живот Милутина Миланковића, великана светске и српске науке.

Председник Удружења мр Славко Максимовић одржава редовну комуникацију са потомцима породице Миланковић што пружа могућност да се обезбеди вредан материјал за Музеј. Но, расположење потомака Миланковића да сарађују са Удружењем у стварању музејске поставке је пример и другим појединцима и институцијама које располажу артефактима и документима о Милутину Миланковићу да поклоне или позајме материјал Музеју.

potomci-milankovic-2
Славко Максимовић са унуком Милутина Миланковића Николпм и његовом супругом

Писмо Миланковићевог унука Николе из Аустралије Слаку Максимовићу, председнику:

„Драги господине Максимовић,
Када Марина и ја будемо у могућности, видећемо коју имовину Милутина можемо да позајмимо музеју. Нажалост, у овом тренутку нам није дозвољено да путујемо више од пет километара од наше куће и да изађемо после 20 часова и да покажемо папире.
Неке ствари су мале и крхке, тако да не бисмо желели да их поставимо, већ да их испоручимо када поново можемо да путујемо.
Бићемо у контакту када будемо знали више.

Поздрав
Никола

Писмо Маје, унуке Милутиновог брата Богдана

„Поштовани,
да све нас је пореметила ова опака и страшна
епидемија али треба да се надамо да ћемо
је надживети и вратити се у нормалан начин
живота. Радује ме да вам се овај чланак
допао и да ће наћи своје мијесто у колекцији
са осталим чланцима и документима
фамилије МиланковиЋ. Наравно да
имам неке документације коју ћу вам радо
донети чим будем могла да додђем у Београд.

Срдачан поздрав
Маја Илић

potomci-milankovic-1

Маја Илић са сином Филипом