VestiMuzej

Bezrezervna podrška potomaka Milankovića Muzeju Milutin Milanković

Objavljivanje informacije o osnivanju Muzeja Milutin Milanković izazvalo je veliko interesovanje kod potomaka porodice Milanković, posebne javnosti i javnosti. Potomci Milankovića (unuci Marina i Nikola, kao i Maja Ilić unuka Milutinovog brata Bogdana) su se mejlom javili Udruženju sa informacijama da će pokloniti ili dati na pozajmicu predmete, fotografije i dokumenta o životu i radu Milutina Milankovića i njegove familije.

naslovna-potomci

Marina, unuka Milutina Milankovića

Milutin Milanković bio je srpski inženjer, klimatolog i astronom. Osnivač je katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba, koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene.

Milutin Milanković bio je srpski inženjer, klimatolog i astronom. Osnivač je katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba, koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene.

Ova teorija je poznata pod imenom Milankovićevi ciklusi. Milanković je dao dva fundamentalna doprinosa svetskoj nauci. Prvi doprinos je “Kanon osunčavanja Zemlje”, koji karakteriše klime svih planeta Sunčevog sistema. Drugi doprinos je objašnjenje klimatskih promena na Zemlji usled promena položaja Zemlje u odnosu na Sunce. Ovim je objasnio pojavu ledenih doba u geološkoj prošlosti Zemlje, kao i klimatske promena na Zemlji koje se mogu očekivati u budućnosti. Takođe je osnovao kosmičku klimatologiju.

Sve ove činjenice samo su još jedan pokazatelj da je potpuno opravdano osnivanje Muzeja Milutin Milanković koji će sadašnje, a i buduće generacije voditi Kroz vasionu i vekove gde će trajno ostati zapisan rad i život Milutina Milankovića, velikana svetske i srpske nauke.

Predsednik Udruženja mr Slavko Maksimović održava redovnu komunikaciju sa potomcima porodice Milanković što pruža mogućnost da se obezbedi vredan materijal za Muzej. No, raspoloženje potomaka Milankovića da sarađuju sa Udruženjem u stvaranju muzejske postavke je primer i drugim pojedincima i institucijama koje raspolažu artefaktima i dokumentima o Milutinu Milankoviću da poklone ili pozajme materijal Muzeju.

potomci-milankovic-2
Slavko Maksimović sa unukom Milutina Milankovića Nikolpm i njegovom suprugom

Pismo Milankovićevog unuka Nikole iz Australije Slaku Maksimoviću, predsedniku:

„Dragi gospodine Maksimović,
Kada Marina i ja budemo u mogućnosti, videćemo koju imovinu Milutina možemo da pozajmimo muzeju. Nažalost, u ovom trenutku nam nije dozvoljeno da putujemo više od pet kilometara od naše kuće i da izađemo posle 20 časova i da pokažemo papire.
Neke stvari su male i krhke, tako da ne bismo želeli da ih postavimo, već da ih isporučimo kada ponovo možemo da putujemo.
Bićemo u kontaktu kada budemo znali više.

Pozdrav
Nikola

Pismo Maje, unuke Milutinovog brata Bogdana

„Poštovani,
da sve nas je poremetila ova opaka i strašna
epidemija ali treba da se nadamo da ćemo
je nadživeti i vratiti se u normalan način
života. Raduje me da vam se ovaj članak
dopao i da će naći svoje mijesto u kolekciji
sa ostalim člancima i dokumentima
familije MilankoviĆ. Naravno da
imam neke dokumentacije koju ću vam rado
doneti čim budem mogla da dodđem u Beograd.

Srdačan pozdrav
Maja Ilić

potomci-milankovic-1

Maja Ilić sa sinom Filipom