Вести

Чланови Удружења Милутин Миланковић проф. Мр Драгољуб Драган Елчић и академски вајар Љубиша Манчић добитници Вукове награде

Шест пуних деценија додељује се вредно друштвено признање Вукова награда. Одлуком жирија међу добитницима за 2023. годину су и два истакнута члана Удружења Милутин Миланковић – редитељ мр Драгољуб Драган Елчић и академски вајар Љубиша Манчић. Признања су уручена у Председништву Републике Србије 19. фебруара 2024. године.
Удружење и на овај начин честита лауреатима, изражавајући свој понос што су наши чланови добитници овог високог признања, захваљујући им на изузетном доприносу раду Удружења дуги низ година, практично од његовог формирања.

Професор мр Драгољуб Драган Елчић, ТВ и филмски редитељ, добитник Изузетне Вукове награде, најпознатији и најнаграђиванији је српски редитељ са преко 250 документарних и краткометражних филмова. Уз документарне радио је игране филмове, ТВ филмове, ТВ серије са преко 100 епизода и режирао преко хиљаду музичких, спортских и других догађаја. Добитник је преко 80 награда од којих више од 50 са иностраних фестивала. Гранд при, Златна медаља, Златни витез, Златни кентаур и бројна друга признања по више пута завршили су у његовим рукама, а освајао их је у Москви, Кијеву, Оберхаузену, Драми, Санк Петерсбургу, Софији, Лисабону, Трсту и на другим фестивалима, наравно и у Београду и другим местима у Србији и региону.
Својим филмовима са претежно историјским темама новије историје знатно је допринео ширењу мало познатих или намерно сакриваних истина о ратовима у Хрватској, БиХ, дешавањима на Космету и у вези са НАТО агресијом на СРЈ.
Редовни је професор, шеф катедре за ТВ режију и декан Академије уметности у Београду.
Професор Елчић је пружио и пружа немерљив допринос раду Удружења на плану популаризације Милутина Миланковића и рада Удружења стварајући више филмова и других садржаја из области видео продукције, сценске и позоришне уметности.

Академски вајар Љубиша Манчић, добитник Вукове награде један је од наших најистакнутијих стваралаца из области скулптуре. Завршио је Академију примењених уметности у Београду, Члан је УЛУС-а, УЛУПУДС-а и ФИДЕМ-а. Излагао је у бројним градовима Србије, Фиренци, Паризу, Њујорку, Токију, Загребу.
Израдио је велики број споменика, спомен-плоча, плакета и медаља посвећених личностима Првог светског рата. Његове скулптуре красе бројне јавне просторе у Београду, Књажевцу, Нишу, Земуну, Врњачкој Бањи, Ковину, Јошаничкој бањи, Беранама, Поликастру у Грчкој, Клежању у Румунији, Цириху у Швајцарској. Бројне историјске личности овековечене су мајсторском руком Љубише Манчића – Регент Александар, краљ Александар, Краљ Петар, војвода Мишић, маршал Депере, Милунка Савић, народни херој Митраљезац Пуљо, Свети цар Константин, Симеон Мироточиви, деспот Стефан Лазаревић, Милош Обреновић, Патријарх Павле, Десанка Максимовић, Иво Андрић, Јован Дучић, Јован Цвијић, Милутин Миланковић, Никола Тесла, Владимир Путин.
Добитник је низа награда и одликовања, а његови радови су у бројним галеријама и музејима у земљи и иностранству.
Удружењу Милутин Миланковић израдио је и поклонио више дела у бронзи са ликом Милутина Миланковића, чиме је знатно допринео његовом успешном раду и угледу.

Лауреати са Жиријем Вукове награде за 2023. годину