Vesti

Članovi Udruženja Milutin Milanković prof. Mr Dragoljub Dragan Elčić i akademski vajar Ljubiša Mančić dobitnici Vukove nagrade

Šest punih decenija dodeljuje se vredno društveno priznanje Vukova nagrada. Odlukom žirija među dobitnicima za 2023. godinu su i dva istaknuta člana Udruženja Milutin Milanković – reditelj mr Dragoljub Dragan Elčić i akademski vajar Ljubiša Mančić. Priznanja su uručena u Predsedništvu Republike Srbije 19. februara 2024. godine.
Udruženje i na ovaj način čestita laureatima, izražavajući svoj ponos što su naši članovi dobitnici ovog visokog priznanja, zahvaljujući im na izuzetnom doprinosu radu Udruženja dugi niz godina, praktično od njegovog formiranja.

Profesor mr Dragoljub Dragan Elčić, TV i filmski reditelj, dobitnik Izuzetne Vukove nagrade, najpoznatiji i najnagrađivaniji je srpski reditelj sa preko 250 dokumentarnih i kratkometražnih filmova. Uz dokumentarne radio je igrane filmove, TV filmove, TV serije sa preko 100 epizoda i režirao preko hiljadu muzičkih, sportskih i drugih događaja. Dobitnik je preko 80 nagrada od kojih više od 50 sa inostranih festivala. Grand pri, Zlatna medalja, Zlatni vitez, Zlatni kentaur i brojna druga priznanja po više puta završili su u njegovim rukama, a osvajao ih je u Moskvi, Kijevu, Oberhauzenu, Drami, Sank Petersburgu, Sofiji, Lisabonu, Trstu i na drugim festivalima, naravno i u Beogradu i drugim mestima u Srbiji i regionu.
Svojim filmovima sa pretežno istorijskim temama novije istorije znatno je doprineo širenju malo poznatih ili namerno sakrivanih istina o ratovima u Hrvatskoj, BiH, dešavanjima na Kosmetu i u vezi sa NATO agresijom na SRJ.
Redovni je profesor, šef katedre za TV režiju i dekan Akademije umetnosti u Beogradu.
Profesor Elčić je pružio i pruža nemerljiv doprinos radu Udruženja na planu popularizacije Milutina Milankovića i rada Udruženja stvarajući više filmova i drugih sadržaja iz oblasti video produkcije, scenske i pozorišne umetnosti.

Akademski vajar Ljubiša Mančić, dobitnik Vukove nagrade jedan je od naših najistaknutijih stvaralaca iz oblasti skulpture. Završio je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, Član je ULUS-a, ULUPUDS-a i FIDEM-a. Izlagao je u brojnim gradovima Srbije, Firenci, Parizu, Njujorku, Tokiju, Zagrebu.
Izradio je veliki broj spomenika, spomen-ploča, plaketa i medalja posvećenih ličnostima Prvog svetskog rata. Njegove skulpture krase brojne javne prostore u Beogradu, Knjaževcu, Nišu, Zemunu, Vrnjačkoj Banji, Kovinu, Jošaničkoj banji, Beranama, Polikastru u Grčkoj, Kležanju u Rumuniji, Cirihu u Švajcarskoj. Brojne istorijske ličnosti ovekovečene su majstorskom rukom Ljubiše Mančića – Regent Aleksandar, kralj Aleksandar, Kralj Petar, vojvoda Mišić, maršal Depere, Milunka Savić, narodni heroj Mitraljezac Puljo, Sveti car Konstantin, Simeon Mirotočivi, despot Stefan Lazarević, Miloš Obrenović, Patrijarh Pavle, Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Jovan Dučić, Jovan Cvijić, Milutin Milanković, Nikola Tesla, Vladimir Putin.
Dobitnik je niza nagrada i odlikovanja, a njegovi radovi su u brojnim galerijama i muzejima u zemlji i inostranstvu.
Udruženju Milutin Milanković izradio je i poklonio više dela u bronzi sa likom Milutina Milankovića, čime je znatno doprineo njegovom uspešnom radu i ugledu.

Laureati sa Žirijem Vukove nagrade za 2023. godinu