Vesti

Dani Milutina Milankovića na svetim vodama Lima

U Prijepolju, gradu na limskim obalama, u maju mesecu održana je veoma uspela manifestacija Dani Milutina Milankovića. Aktivnosti organizovane u Muzeju Prijepolja trajale su dve nedelje, za koje vreme su posetioci imali prilike da razgledaju izložbu, odgledaju filmove iz produkcije Udruženja Milutin Milanković i sa poznavaocima inženjerske i druge delatnosti Milutina Milankovića u razgovorima saznaju niz novih informacija.

Manifestacija je započeta otvaranjem izložbe „Milutin Milanković, život i delo“ u prisustvu brojne publike i najznačajnijih ličnosti kulturnog, javnog i političkog života Prijepolja i okolnih mesta. Učenici, nastavnici i direktori Tehničke škole, Gimnazije i drugih škola bili su aktivni učesnici, kako na otvaranju Manifestacije, tako i narednih dana. Na skupu su se prisutnima obratili zamenica predsednika opštine Prijepolje Samira Ćosović, član Upravnog odbora Udruženja Ljubomir Popara, Predsednik Udruženja inženjera Polimlja Dušan Pleskonjić i direktor Muzeja Asim Bećirević. Otvaranju izložbe prisustvovao je i narodni poslanik iz ovog kraja Borko Puškić.

Detalji sa otvaranja izložbe

Agilno rukovodstvo prijepoljskog muzeja, na čelu sa direktorom Asimom Bećirevićem je ukomponovalo Dane Milutina Milankovića u majske aktivnosti i aktivnosti u okviru manifestacije „Muzeji Srbije – Muzeji za 10“. Inicijator za održavanje manifestacije bio je entuzijast i popularizator značajnih ličnosti inženjerske struke i predsednik Udruženja inženjera Polimlja Dušan Pleskonjić. Manifestacija je imala podršku Inženjerske komore Srbije, što je značajno i radi narednih aktivnosti koje će se organizovati na planu popularizacije Milutina Milankovića.
Osim prigodnih projekcija filmova u okviru otvaranja izložbe i tokom poseta, organizovana je i celovečernja projekcija filma „Od armiranog betona do Kanona osunčavanja“.
Medijski tretman manifestacije je bio na zavidnom nivou emitovanjem TV i radio i pisanih priloga i tekstova u lokalnim i regionalnim medijima što je sve doprinelo uspehu Manifestacije i širenju saznanja o veličini i značaju velikana.

Mišo Ivanović, Asim Bećirević, Ljubomir Popara i Dušan Pleskonjić,
snimak za uspomenu na dobro organizovanu manifestaciju

Prilog TV forum