Вести

Дани Милутина Миланковића у школским установама

dani-milutina-milankovića4

Традиционално у месецу мају школске установе обележавају низом разноврсних активности дане своје школе и везују за 28. мај, када је пре сточетрдесет година у Даљу рођен Милутин Миланковић. На тај начин школе се укључују у комплексан програм обележавања јубилеја који је осмислило и низом акција спроводи Удружење Милутин Миланковић. Све школе које носе име Милутина Миланковића успешно сарађују са Удружењем и учествовале су на Свечаној академији у Дечјем културном центру одржаној на сам дан рођења научника

dani-milutina-milankovića5

Јавна установа Средњошколски центар Милутин Миланковић из Милића у Републици Српској сваке године разноврсним активностима проводи вишедневну манифестацију Дани Милутина Миланковића, укључујући и друге школе у програме дешавања, чиме се име и дело научника све више приближава младима у Републици Српској. Тако је одржан квиз такмичење под називом манифестације, где су осим домаћина учествовали СШЦ „Петар Кочић“ из Зворника и СШЦ „Милорад Влачић“ из Власенице. Уз квиз знања организовано је спортско такмичење у играма без граница.

dani-milutina-milankovića6

На свечаности отварања манифестације у матичној школи, уз презентацију радова са такмичења и уручивања награда, уручена су и признања за допринос манифестацији. Тако је од стране директорке Весне Богичевић, у име Удружења захвалницу примио мр Славко Максимовић. Награђени ученици и наставници, боравили су на Свечаној академији Удружења 28. маја у Дечјем културном центру, где су презентовали своју установу, поставили изложбу радова и узели учешће у програму. Занимљивост је да су све ликовне и техничке радове након изложбе у Дечјем културном центру поклонили Удружењу.

dani-milutina-milankovića7

Геолошко-хидрометеоролошка школа „Милутин Миланковић“ из Београда, такође сваке године низом манифестација организује Дане Милутина Миланковића. Ове године радом драмске и спортске секције уприличили су пригодан програм, како у Школи, тако и на Свечаној академији. У Дечјем културном центру представили су своју школску установу и игроказом употпунили успех Свечане академије. На обележавању Дана у овој средњој школи додељена је колективна чланска карта, коју је директору Школе Ненаду Тодоровићу уручио председник Удружења мр Славко Максимовић Удружења, као знак успешне досадашње сарадње и планских активности за наредне године заједничког рада на популаризацији Милутина Миланковића.

dani-milutina-milankovića8

Хемијско-прехрамбена технолошка школа из Београда, од школа које у свом називу не баштине име овог научника, сигурно је школа која изузетно бројним активностима својим ученицима, приближава Миланковићеву величину. Низом акција у оквиру Дана Милутина Миланковића од почетка школске године својим едукативним и васпитним акцијама укључује и друге школе из Србије, као што је случај са овогодишњим Конкурсом за најбоље радове са темом Милутина Миланковића – попут Гимназије „Свети Сава“ из Пожеге, Земунске гимназије, Хемијско-медицинске школе из Вршца, Техничке школе „Павле Савић“ из Новог Сада, Хемијско-технолошке школе из Лесковца, Техничке школе Железник и Основне школе „Вељко Дугошевић“ из Београда. На финалној свечаности поводом такмичења у Дечјем културном центру приказани су најбољи радови ученика којима је председник Удружења мр Славко Максимовић, уручио књиге из продукције Удружења у знак признања.

dani-milutina-milankovića9

И Образовни систем „Милутин Миланковић“ из Београда, у складу са могућностима реализује активности популаризације, без обзира на разноврсне наставне профиле. Пригодном тачком пружили су допринос успеху свечане академије. И Основна школа „Милутин Миланковић“ из Раброва, за сада једина основна школа која носи име великана, већ је организовала бројне активности на популаризацији Милутина Миланковића. Своје Дане реализује почетком јуна, али је хор Школе имао запажен наступ на Свечаној академији Удружења извођењем химне Републике Србије и свечане песме Ово је Србија.