Vesti

Dani Milutina Milankovića u školskim ustanovama

dani-milutina-milankovića4

Tradicionalno u mesecu maju školske ustanove obeležavaju nizom raznovrsnih aktivnosti dane svoje škole i vezuju za 28. maj, kada je pre stočetrdeset godina u Dalju rođen Milutin Milanković. Na taj način škole se uključuju u kompleksan program obeležavanja jubileja koji je osmislilo i nizom akcija sprovodi Udruženje Milutin Milanković. Sve škole koje nose ime Milutina Milankovića uspešno sarađuju sa Udruženjem i učestvovale su na Svečanoj akademiji u Dečjem kulturnom centru održanoj na sam dan rođenja naučnika

dani-milutina-milankovića5

Javna ustanova Srednjoškolski centar Milutin Milanković iz Milića u Republici Srpskoj svake godine raznovrsnim aktivnostima provodi višednevnu manifestaciju Dani Milutina Milankovića, uključujući i druge škole u programe dešavanja, čime se ime i delo naučnika sve više približava mladima u Republici Srpskoj. Tako je održan kviz takmičenje pod nazivom manifestacije, gde su osim domaćina učestvovali SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika i SŠC „Milorad Vlačić“ iz Vlasenice. Uz kviz znanja organizovano je sportsko takmičenje u igrama bez granica.

dani-milutina-milankovića6

Na svečanosti otvaranja manifestacije u matičnoj školi, uz prezentaciju radova sa takmičenja i uručivanja nagrada, uručena su i priznanja za doprinos manifestaciji. Tako je od strane direktorke Vesne Bogičević, u ime Udruženja zahvalnicu primio mr Slavko Maksimović. Nagrađeni učenici i nastavnici, boravili su na Svečanoj akademiji Udruženja 28. maja u Dečjem kulturnom centru, gde su prezentovali svoju ustanovu, postavili izložbu radova i uzeli učešće u programu. Zanimljivost je da su sve likovne i tehničke radove nakon izložbe u Dečjem kulturnom centru poklonili Udruženju.

dani-milutina-milankovića7

Geološko-hidrometeorološka škola „Milutin Milanković“ iz Beograda, takođe svake godine nizom manifestacija organizuje Dane Milutina Milankovića. Ove godine radom dramske i sportske sekcije upriličili su prigodan program, kako u Školi, tako i na Svečanoj akademiji. U Dečjem kulturnom centru predstavili su svoju školsku ustanovu i igrokazom upotpunili uspeh Svečane akademije. Na obeležavanju Dana u ovoj srednjoj školi dodeljena je kolektivna članska karta, koju je direktoru Škole Nenadu Todoroviću uručio predsednik Udruženja mr Slavko Maksimović Udruženja, kao znak uspešne dosadašnje saradnje i planskih aktivnosti za naredne godine zajedničkog rada na popularizaciji Milutina Milankovića.

dani-milutina-milankovića8

Hemijsko-prehrambena tehnološka škola iz Beograda, od škola koje u svom nazivu ne baštine ime ovog naučnika, sigurno je škola koja izuzetno brojnim aktivnostima svojim učenicima, približava Milankovićevu veličinu. Nizom akcija u okviru Dana Milutina Milankovića od početka školske godine svojim edukativnim i vaspitnim akcijama uključuje i druge škole iz Srbije, kao što je slučaj sa ovogodišnjim Konkursom za najbolje radove sa temom Milutina Milankovića – poput Gimnazije „Sveti Sava“ iz Požege, Zemunske gimnazije, Hemijsko-medicinske škole iz Vršca, Tehničke škole „Pavle Savić“ iz Novog Sada, Hemijsko-tehnološke škole iz Leskovca, Tehničke škole Železnik i Osnovne škole „Veljko Dugošević“ iz Beograda. Na finalnoj svečanosti povodom takmičenja u Dečjem kulturnom centru prikazani su najbolji radovi učenika kojima je predsednik Udruženja mr Slavko Maksimović, uručio knjige iz produkcije Udruženja u znak priznanja.

dani-milutina-milankovića9

I Obrazovni sistem „Milutin Milanković“ iz Beograda, u skladu sa mogućnostima realizuje aktivnosti popularizacije, bez obzira na raznovrsne nastavne profile. Prigodnom tačkom pružili su doprinos uspehu svečane akademije. I Osnovna škola „Milutin Milanković“ iz Rabrova, za sada jedina osnovna škola koja nosi ime velikana, već je organizovala brojne aktivnosti na popularizaciji Milutina Milankovića. Svoje Dane realizuje početkom juna, ali je hor Škole imao zapažen nastup na Svečanoj akademiji Udruženja izvođenjem himne Republike Srbije i svečane pesme Ovo je Srbija.