Вести

Добродoшлица Миланковићу у Сјеници

После Прибоја и Ивањеце у оквиру акције „Дани Милутина Миланковић у Србији“ на ред је дошла и Сјеница. У организацији Градске библиотеке „Мухамед Абдагић“ из Сјенице и Удружења Милутин Миланковић из Београда, 11. априла свечано је отворена изложбена поставка „Милутин Миланковић – живот и дело“ као централни догађај манифестације.

Изложбу су отворили Муниб Мујагић, председник општине Сјеница, Славко Максимовић, председник Удружења Милутин Миланковић и Мерсија Брбутовић, директорка Градске библиотеке „Мухамед Абдагић“.
На отварању изложбе у Сјеничкој кући окупио се велики број личности из јавног живота Сјенице. Према очекивању најбројнији су били директори основних и средњих школа, просветни радници и ученици, али и велики број носиоца културних садржаја, здравствених радника и представника општинских органа.

На преко 40 паноа приказан је живот и научно дело великана светске науке, почев од времена доласка његових предака у Даљ, школовања у Осијеку и Бечу, богате грађевинске праксе у Аустрроугарској и бившој Југославији, све до педагошког и научног рада на Београдском универзитету и Академији и доприноса светској науци и цивилизацији.

У програму свечаног отварања изложбе приказан је 15-но минутни играно- документарни филм „Од армираног бетона до Канона осунчавања“ и одржана трибина у оквиру које су, поред представника Удружења и Сјеничани износили своја сазнања о Миланковићу
Изложба посвећена раду и животу Милутина Миланковић у Сјеници биће отворена до 10. маја 2023. године. То је прилика да се сви заинтересовани за Милутина Миланковића упуте стазама на којима је он обитавао кроз простор и време, остављајући неизбрисив траг као српски и светски научни ум.

Рекли су о Милутину Миланковићу

Славко Максимовић, председник Удружења Милутин Миланковић

„О Миланковићу је доста написано и речено, али ретко ко је успео да у потпуности сагледа или схвати величину његовог дела.“

Муниб Мујагић, председник Општине Сјеница

„Чињеница да је Миланковић био посебан лик у сваком смислу и оно што је најфасцинантније за мене, да је на очиглед нешто неспојиво спајао, спојио је небо и Земљу“.

Фадил Махмутовић, шеф Метеоролошке станице у Сјеници

„Миланковић је постао славан по његовој теорији о климатским променама. И ми на нашој метеоолошкој станици, која је посебан феномен када су у питању време и клима,  пажљиво пратимо како се мења клима“.

Петар Филиповић, професор математике из Сјенице

„За своје дело Милутин Миланковић је заслужио Нобелову награду“.

Мерсија Брбутовић, директорка Градске библиотеке „Мухамед Абдагић“

„Мене чудном снагом бесконачност привлачи и желим да дограбим целу васиону и да светлост њену распрострем, те да осветлим сваки кутак – ова реченица звучи као жеља, али она је парадигматична као научни и животни кредо Милутина Миланковића“.

Доктор техничких наука Јово Лојаница оснивач Задужбине Лојаница

„Наше потомство може да постане велико ако му један од узора буде и Милутин Миланковић“.