Vesti

Dobrodošlica Milankoviću u Sjenici

Posle Priboja i Ivanjece u okviru akcije „Dani Milutina Milanković u Srbiji“ na red je došla i Sjenica. U organizaciji Gradske biblioteke „Muhamed Abdagić“ iz Sjenice i Udruženja Milutin Milanković iz Beograda, 11. aprila svečano je otvorena izložbena postavka „Milutin Milanković – život i delo“ kao centralni događaj manifestacije.

Izložbu su otvorili Munib Mujagić, predsednik opštine Sjenica, Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković i Mersija Brbutović, direktorka Gradske biblioteke „Muhamed Abdagić“.
Na otvaranju izložbe u Sjeničkoj kući okupio se veliki broj ličnosti iz javnog života Sjenice. Prema očekivanju najbrojniji su bili direktori osnovnih i srednjih škola, prosvetni radnici i učenici, ali i veliki broj nosioca kulturnih sadržaja, zdravstvenih radnika i predstavnika opštinskih organa.

Na preko 40 panoa prikazan je život i naučno delo velikana svetske nauke, počev od vremena dolaska njegovih predaka u Dalj, školovanja u Osijeku i Beču, bogate građevinske prakse u Austrrougarskoj i bivšoj Jugoslaviji, sve do pedagoškog i naučnog rada na Beogradskom univerzitetu i Akademiji i doprinosa svetskoj nauci i civilizaciji.

U programu svečanog otvaranja izložbe prikazan je 15-no minutni igrano- dokumentarni film „Od armiranog betona do Kanona osunčavanja“ i održana tribina u okviru koje su, pored predstavnika Udruženja i Sjeničani iznosili svoja saznanja o Milankoviću
Izložba posvećena radu i životu Milutina Milanković u Sjenici biće otvorena do 10. maja 2023. godine. To je prilika da se svi zainteresovani za Milutina Milankovića upute stazama na kojima je on obitavao kroz prostor i vreme, ostavljajući neizbrisiv trag kao srpski i svetski naučni um.

Rekli su o Milutinu Milankoviću

Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković

„O Milankoviću je dosta napisano i rečeno, ali retko ko je uspeo da u potpunosti sagleda ili shvati veličinu njegovog dela.“

Munib Mujagić, predsednik Opštine Sjenica

„Činjenica da je Milanković bio poseban lik u svakom smislu i ono što je najfascinantnije za mene, da je na očigled nešto nespojivo spajao, spojio je nebo i Zemlju“.

Fadil Mahmutović, šef Meteorološke stanice u Sjenici

„Milanković je postao slavan po njegovoj teoriji o klimatskim promenama. I mi na našoj meteoološkoj stanici, koja je poseban fenomen kada su u pitanju vreme i klima,  pažljivo pratimo kako se menja klima“.

Petar Filipović, profesor matematike iz Sjenice

„Za svoje delo Milutin Milanković je zaslužio Nobelovu nagradu“.

Mersija Brbutović, direktorka Gradske biblioteke „Muhamed Abdagić“

„Mene čudnom snagom beskonačnost privlači i želim da dograbim celu vasionu i da svetlost njenu rasprostrem, te da osvetlim svaki kutak – ova rečenica zvuči kao želja, ali ona je paradigmatična kao naučni i životni kredo Milutina Milankovića“.

Doktor tehničkih nauka Jovo Lojanica osnivač Zadužbine Lojanica

„Naše potomstvo može da postane veliko ako mu jedan od uzora bude i Milutin Milanković“.