Вести

ДОКУМЕНТАРНА ИЗЛОЖБЕНА ПОСТАВКА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ“ РАБРОВО

Изложба у школи у Раброву

Основна школа „Милутин Миланковић“ Раброво, која са поносом носи име научника и српског великана низом акција достојно потврђује своју приврженост и посвећеност да то име буде стални извор надахнућа у образовно-васпитном раду са ученицима ове школе. У границама својих могућности Удружење је са великим задовољством настојало да помогне активности поносећи се ентузијазмом наставног особља на челу са директором. Тако је Удружење је Школи поклонило комплетну изложбену поставку као и скулптуру и бисту великана да свој простор оплемене и свим ученицима и посетиоцима омогуће детаљније упознавање са животом и радом великана.

Агилна управа Школе је учинила напор, изложбене паное прилагодила и поставила у холу старог дела Школе, израдила и на адекватна постоља у главном холу поставила скулптуру и бисту Милутина Миланковића, рад академског вајара, Александре Ристановић,.

Отварајући изложбу директор Школе господин Владимир Тодосијевић поздравио је све уважене госте из школа и општине Кучево на челу са председником општине и бираним речима захвалио се Удружењу на даровима и помоћи коју им пружа, истакавши при том следеће:

„Овом приликом бих се захвалио Удружењу Милутин Миланковић, као и председнику Удружења, господину Славку Максимовићу на изузетно вредном поклону који смо добили од Удружења. Основна школа у Раброву од школске 2016/2017. године има привилегију да носи име Милутина Миланковића, великана српске и светске научне мисли. Наука је одавно сврстала његово име у сам врх највећих умова 20. века. Милутин Миланковић је бистрим оком и знатижељом научника видео кроз векове и васиону, видео је давну прошлост на нашој планети, историју науке и научна открића. Оком визионара видео је будућност науке, која је многима, у то време, можда личила на научну фантастику. Његов истраживачки дух није имао мира, бавио се различитим областима науке. Своја епохална дела осмислио је у собици Капетан Мишиног здања као универзитетски професор.

Ми смо права државна основна школа у Србији која се дичи његовим именом. Овим чином прикључили смо се онима који чувају и надасве поштују Миланковићев лик и дело. Миланковић – научник и Миланковић – обичан човек, тих, повучен, али упоран у својим настојањима да се приближи научној истини. Желели смо да наши ученици имају пред својим очима његов лик и дело као узор и звезду водиљу кроз мрачни свет незнања до светлости сазнања. Наше ученике који су још увек деца, у будућности, усмераваћемо, пре свега, на техничке и природне, али и остале науке. Они имају нимало лак задатак пред собом. Подстакнути називом школе, која носи име таквог научника светског гласа, какав је био Милутин Миланковић, и сами ће дати свој допринос кроз знање и залагање у свету својих научних могућности. Неки од њих ће сами потражити своју звезду водиљу у свету науке, можда, баш у лику Миланковића, и по угледу на њега неће знати за препреке у освајању научног света давања себе за научну мисао. Његов лик и дело биће светионик, који ће осветљавати пут знања нашим ученицима, и биће извор снаге када посустану на том путовању, које је дуго и на моменте мучно. Ово ће на крају допринети и већем угледу наше школе.“

Потом је нагласио шта све Школа ради на популаризацији Милутина Миланковића и шта планира да уради у наредном периоду.


Директор ОШ „Милутин Миланковић“ Владимир Тодосијевић и председник Удружења мр Славко Максимовић приликом свечаног отварања изложбе

Обраћајући се посетиоцима свечаности председник Удружења мр Максимовић, у име Удружења и његових чланова, поздравио је госте и све наставнике и ученике Школе, изразио поштовање што се у оваквој средини одвијају изузетно значајне активности на чувању угледа и имена Милутина Миланковића које су за пример и осталима и на понос Удружења. Изразио је захвалност за све што се чини и топлину којом смо увек окружени када смо у са ученицима и наставницима Школе. С обзиром на ситуацију у којој се нашло Удружење изразио је очекивање да ће управо овакве институције бити достојни настављачи племените мисије коју има Удружење и да ће управо младе генерације својим знањем, ентузијазмом и инвентивношћу бити гаранција трајног отргнућа од заборава генија Миланковића.

Том приликом председник је Школи уручио пригодна издања из продукције Удружења, а председнику општине Кучево господину др Ивану Рајичићу репринт издања књиге Милутина Миланковића „Математичка теорија топлотних појава изазваних Сунчевим зрачењем“, која је публикована у Паризу 1920. године.

Као посебан знак пажње према гостима домаћини су са љубављу и маштом за свечаност отварања изложбе припремили торту са симболичним мотивима.