Vesti

DOKUMENTARNA IZLOŽBENA POSTAVKA U OSNOVNOJ ŠKOLI „MILUTIN MILANKOVIĆ“ RABROVO

Izložba u školi u Rabrovu

Osnovna škola „Milutin Milanković“ Rabrovo, koja sa ponosom nosi ime naučnika i srpskog velikana nizom akcija dostojno potvrđuje svoju privrženost i posvećenost da to ime bude stalni izvor nadahnuća u obrazovno-vaspitnom radu sa učenicima ove škole. U granicama svojih mogućnosti Udruženje je sa velikim zadovoljstvom nastojalo da pomogne aktivnosti ponoseći se entuzijazmom nastavnog osoblja na čelu sa direktorom. Tako je Udruženje je Školi poklonilo kompletnu izložbenu postavku kao i skulpturu i bistu velikana da svoj prostor oplemene i svim učenicima i posetiocima omoguće detaljnije upoznavanje sa životom i radom velikana.

Agilna uprava Škole je učinila napor, izložbene panoe prilagodila i postavila u holu starog dela Škole, izradila i na adekvatna postolja u glavnom holu postavila skulpturu i bistu Milutina Milankovića, rad akademskog vajara, Aleksandre Ristanović,.

Otvarajući izložbu direktor Škole gospodin Vladimir Todosijević pozdravio je sve uvažene goste iz škola i opštine Kučevo na čelu sa predsednikom opštine i biranim rečima zahvalio se Udruženju na darovima i pomoći koju im pruža, istakavši pri tom sledeće:

„Ovom prilikom bih se zahvalio Udruženju Milutin Milanković, kao i predsedniku Udruženja, gospodinu Slavku Maksimoviću na izuzetno vrednom poklonu koji smo dobili od Udruženja. Osnovna škola u Rabrovu od školske 2016/2017. godine ima privilegiju da nosi ime Milutina Milankovića, velikana srpske i svetske naučne misli. Nauka je odavno svrstala njegovo ime u sam vrh najvećih umova 20. veka. Milutin Milanković je bistrim okom i znatiželjom naučnika video kroz vekove i vasionu, video je davnu prošlost na našoj planeti, istoriju nauke i naučna otkrića. Okom vizionara video je budućnost nauke, koja je mnogima, u to vreme, možda ličila na naučnu fantastiku. Njegov istraživački duh nije imao mira, bavio se različitim oblastima nauke. Svoja epohalna dela osmislio je u sobici Kapetan Mišinog zdanja kao univerzitetski profesor.

Mi smo prava državna osnovna škola u Srbiji koja se diči njegovim imenom. Ovim činom priključili smo se onima koji čuvaju i nadasve poštuju Milankovićev lik i delo. Milanković – naučnik i Milanković – običan čovek, tih, povučen, ali uporan u svojim nastojanjima da se približi naučnoj istini. Želeli smo da naši učenici imaju pred svojim očima njegov lik i delo kao uzor i zvezdu vodilju kroz mračni svet neznanja do svetlosti saznanja. Naše učenike koji su još uvek deca, u budućnosti, usmeravaćemo, pre svega, na tehničke i prirodne, ali i ostale nauke. Oni imaju nimalo lak zadatak pred sobom. Podstaknuti nazivom škole, koja nosi ime takvog naučnika svetskog glasa, kakav je bio Milutin Milanković, i sami će dati svoj doprinos kroz znanje i zalaganje u svetu svojih naučnih mogućnosti. Neki od njih će sami potražiti svoju zvezdu vodilju u svetu nauke, možda, baš u liku Milankovića, i po ugledu na njega neće znati za prepreke u osvajanju naučnog sveta davanja sebe za naučnu misao. Njegov lik i delo biće svetionik, koji će osvetljavati put znanja našim učenicima, i biće izvor snage kada posustanu na tom putovanju, koje je dugo i na momente mučno. Ovo će na kraju doprineti i većem ugledu naše škole.“

Potom je naglasio šta sve Škola radi na popularizaciji Milutina Milankovića i šta planira da uradi u narednom periodu.


Direktor OŠ „Milutin Milanković“ Vladimir Todosijević i predsednik Udruženja mr Slavko Maksimović prilikom svečanog otvaranja izložbe

Obraćajući se posetiocima svečanosti predsednik Udruženja mr Maksimović, u ime Udruženja i njegovih članova, pozdravio je goste i sve nastavnike i učenike Škole, izrazio poštovanje što se u ovakvoj sredini odvijaju izuzetno značajne aktivnosti na čuvanju ugleda i imena Milutina Milankovića koje su za primer i ostalima i na ponos Udruženja. Izrazio je zahvalnost za sve što se čini i toplinu kojom smo uvek okruženi kada smo u sa učenicima i nastavnicima Škole. S obzirom na situaciju u kojoj se našlo Udruženje izrazio je očekivanje da će upravo ovakve institucije biti dostojni nastavljači plemenite misije koju ima Udruženje i da će upravo mlade generacije svojim znanjem, entuzijazmom i inventivnošću biti garancija trajnog otrgnuća od zaborava genija Milankovića.

Tom prilikom predsednik je Školi uručio prigodna izdanja iz produkcije Udruženja, a predsedniku opštine Kučevo gospodinu dr Ivanu Rajičiću reprint izdanja knjige Milutina Milankovića „Matematička teorija toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem“, koja je publikovana u Parizu 1920. godine.

Kao poseban znak pažnje prema gostima domaćini su sa ljubavlju i maštom za svečanost otvaranja izložbe pripremili tortu sa simboličnim motivima.