Вести

Када православци обележавају новогодишње и божићне празнике?

У средствима информисања у Србији веома често, нарочито у време обележавања новогодишњих и божићних празника, је присутнo питање о реформи Јулијанског календара, усвојеног на предлог делегације Српске Православне Цркве 1923. године на Свеправославном конгресу у Цариграду. Прецизније речено поставља питање његове примене код аутокефалних православних Цркава, које то нису учиниле до сада. У тим коментарима видљив је покушај да се укаже како се наводно ради о прихватању Григоријанског календара, односно одступању од Јулијанског календара, при чему се показује значајно неразумевање суштине календарског питања.

knjiga-srb-kalendarsko-pitanje

Удружење Милути Миланковић, које своје програмске активности усмерава на изучавање Миланковићевих радова који се односе на реформу Јулијанског календара, сматра да произвољна тумачења у јавности нису корисна, стварају конфузију и да је неопходно јавности представити чињенице о настанку и развоју календарског знања са гледишта математичке и астрономске теорије мерења и рачунања времена, историји календарских знања од најстаријих времена до данас, митолошкој и теолошкој подлози календара, као и историји настанка и модификацијама најпознатијих календара, све до специфичног доприноса Милутина Миланковића реформи православног календара.

Ради објективног сагледавања овог изузетно значајног питања заинтересованима препоручујемо књиге „Календарско знање и допринос Милутина Миланковића“ и Срби и календарско питање у издању Удружења Милутин Миланковић у којима се могу добити квалитетне и објективне информације о календарском питању, посебно о реформи Јулијанског календара, као и о ставу Српске Православне Цркве о овом, за њу, изузетно значајном питању.

Овом приликом желимо да укажемо на неколико битних информација из наведених књига, које могу помоћи бољем разумевању ове проблематике.

Carigrad
На Свеправославном конгресу у Цариграду 1923. године: Милутин Миланковић први с десна (седи)

Мр Славко Максимовић о календару Милутин Миланковићa https://www.youtube.com/watch?v=BZg5W9Z2QFU