Занимљивости

Kроз Васиону и векове

Књига “Кроз васиону и векове” великана светске и српске науке Мулутина Миланковића је једна од најлепших књига о науци. Она је романтична научна прича коју је Миланковић написао на леп, занимљив и помало необичан начин, у виду 37 писама својој драгој пријатељици, нама непознатој дами…

kroz-vasionu-i-vekove

…Но ево, хвала Богу, Ви дођосте, драга пријатељице. Да ли је потребно да кажем колико сам Вам се обрадовао! Дозволите да Вам пољубим обе руке и косицу. Погледајте! Мој модел планетског система стоји готов око нас. Он је двадесет милијарди пута мањи него што је стварност.

У томе мерилу претстављено је Сунце куглом која има пречник од седам сантиметара. Ено, тачно у средини стола овог павиљона стоји црвена билијарска кугла те величине. То је наше Сунце! Седните у ову плетену наслоњачу и уживите се у ту илузију.

А сада погледајте око себе! Од стуба до стуба павиљона разапет је бели свилени конац. То је путања Меркура, планете која је најближе Сунцу. У одабраном смањењу, има та путања полупречник од три метра, таман колико су стубови павиљона удаљени од његове средине. Сама планета Меркур претстављена је овом сићушном перлом помпејанског црвенила, а мањом од макова зрна. Мања је од четвртине милиметра. То зрнце путује по овом концу с десна на лево. А сада погледајте даље.

На два и по метра иза путање Меркурове, дакле са полупречником од пет и по метара, разапета је око павиљона, зеленим концем, привезаним за стабла акација, путања идуће планете, Венере. Њу саму претставља бисерчић дебео две трећине милиметра. Таквим сте бисером Ви извезли, у Вашем везу, пену мора, а из такве пене родила се Афродита, како нам то прича поетична грчка митологија. И та планета, као и све остале, обилази своју путању у истом правцу као и Меркур. На два метра иза Венерине путање, дакле са полупречником од седам и по метара, видите нову планетску путању. Њу сам претставио златним концем, разапетим преко туја и јела. То је стаза наше Земље. Сама Земља претстављена је зеленим зрнцем исте величине као и Венерин бисер. Таквим сте зрњем извезли винову лозу на Архимедовој лађи…