Zanimljivosti

Kroz Vasionu i vekove

Knjiga “Kroz vasionu i vekove” velikana svetske i srpske nauke Mulutina Milankovića je jedna od najlepših knjiga o nauci. Ona je romantična naučna priča koju je Milanković napisao na lep, zanimljiv i pomalo neobičan način, u vidu 37 pisama svojoj dragoj prijateljici, nama nepoznatoj dami…

kroz-vasionu-i-vekove

…No evo, hvala Bogu, Vi dođoste, draga prijateljice. Da li je potrebno da kažem koliko sam Vam se obradovao! Dozvolite da Vam poljubim obe ruke i kosicu. Pogledajte! Moj model planetskog sistema stoji gotov oko nas. On je dvadeset milijardi puta manji nego što je stvarnost.

U tome merilu pretstavljeno je Sunce kuglom koja ima prečnik od sedam santimetara. Eno, tačno u sredini stola ovog paviljona stoji crvena bilijarska kugla te veličine. To je naše Sunce! Sednite u ovu pletenu naslonjaču i uživite se u tu iluziju.

A sada pogledajte oko sebe! Od stuba do stuba paviljona razapet je beli svileni konac. To je putanja Merkura, planete koja je najbliže Suncu. U odabranom smanjenju, ima ta putanja poluprečnik od tri metra, taman koliko su stubovi paviljona udaljeni od njegove sredine. Sama planeta Merkur pretstavljena je ovom sićušnom perlom pompejanskog crvenila, a manjom od makova zrna. Manja je od četvrtine milimetra. To zrnce putuje po ovom koncu s desna na levo. A sada pogledajte dalje.

Na dva i po metra iza putanje Merkurove, dakle sa poluprečnikom od pet i po metara, razapeta je oko paviljona, zelenim koncem, privezanim za stabla akacija, putanja iduće planete, Venere. Nju samu pretstavlja biserčić debeo dve trećine milimetra. Takvim ste biserom Vi izvezli, u Vašem vezu, penu mora, a iz takve pene rodila se Afrodita, kako nam to priča poetična grčka mitologija. I ta planeta, kao i sve ostale, obilazi svoju putanju u istom pravcu kao i Merkur. Na dva metra iza Venerine putanje, dakle sa poluprečnikom od sedam i po metara, vidite novu planetsku putanju. Nju sam pretstavio zlatnim koncem, razapetim preko tuja i jela. To je staza naše Zemlje. Sama Zemlja pretstavljena je zelenim zrncem iste veličine kao i Venerin biser. Takvim ste zrnjem izvezli vinovu lozu na Arhimedovoj lađi…