Вести

Кутак Милутин Миланковић у Педагошком музеју

Представници Удружења Милутин Миланковић и Педагошког музеја одржали су радни састанак у просторијама Удружења са намером да се реализује договор о постављању Кутка Милутина Миланковића у Педагошком музеју. Др проф. Слободан Вуксановић, директор Музеја и мр Славко Максимовић, председник Удружења још једном су потврдили успешну дугогодишњу сарадњу ове две институције.

Naslovna-Pedagoski- muzej

Поводом обележавањa 100 година од објављивања Миланковићеве теорије Милутина Миланковића о климатским променама у његовој књизи на француском језику под насловом: THÉORIE MATHÉMATIQUE des PHENOMÈNES THERMIQUES PRODIUTS PAR LA RADIATION SOLAIRE (Математичка теорија топлотних појава изазваних Сунчевим зрачењем) у Београду се новембра месеца организује међународни скуп. У склопу предузетих акција које обележавају тај јубилеј Удружење Милутин Миланковић је одлучило да на више локација у Београду постави такозвани Кутак Милутина Миланковића који ће представљати сажету поставку везану за Миланковићеву теорију о климатским променама.

Први кораци у том циљу учињени су са Педагошким музејом. На састанку у Удружењу коме су присуствовали мр Славко Максимовић, председник Удружења са члановима Наталијом Вржином и Миодрагом Динићем, а испред Педагошког музеја директор др Слободан Вуксановић и председник УО музеја Немања Антовић одређен је материјал за Кутак Милутина Миланковића у музеју договорен даљи вид и темпо сарадње који ће се „овековечити“ Споразумом о сарадњи чије потписивање је заказано за среду 2. септембра 2020.

Pedagoski- muzej-1
Pedagoski- muzej-2

Представници Педагошког музеја у Удружењу Милутин Миланковић

Треба напоменути да је Педагошки музеј је једна од најстаријих институција ове врсте у Србији. Иначе у Педагошком музеју се чува више од 50.000 предмета, односно књига, фотографија, наставних средстава, докумената и другог материјала који представљају ризницу информација о развоју школства и образовања у Србији. Зато и не изненађује да ће се Кутак Милутина Миланковића наћи као стална поставка у оваквом амбијенту јер је Миланковић оставио и свој печат у образовању генерација и генерација Универзитета у Београду. Но, његово знање је постало неограничено и ванвременско.