Vesti

Kutak Milutin Milanković u Pedagoškom muzeju

Predstavnici Udruženja Milutin Milanković i Pedagoškog muzeja održali su radni sastanak u prostorijama Udruženja sa namerom da se realizuje dogovor o postavljanju Kutka Milutina Milankovića u Pedagoškom muzeju. Dr prof. Slobodan Vuksanović, direktor Muzeja i mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja još jednom su potvrdili uspešnu dugogodišnju saradnju ove dve institucije.

Naslovna-Pedagoski- muzej

Povodom obeležavanja 100 godina od objavljivanja Milankovićeve teorije Milutina Milankovića o klimatskim promenama u njegovoj knjizi na francuskom jeziku pod naslovom: THÉORIE MATHÉMATIQUE des PHENOMÈNES THERMIQUES PRODIUTS PAR LA RADIATION SOLAIRE (Matematička teorija toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem) u Beogradu se novembra meseca organizuje međunarodni skup. U sklopu preduzetih akcija koje obeležavaju taj jubilej Udruženje Milutin Milanković je odlučilo da na više lokacija u Beogradu postavi takozvani Kutak Milutina Milankovića koji će predstavljati sažetu postavku vezanu za Milankovićevu teoriju o klimatskim promenama.

Prvi koraci u tom cilju učinjeni su sa Pedagoškim muzejom. Na sastanku u Udruženju kome su prisustvovali mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja sa članovima Natalijom Vržinom i Miodragom Dinićem, a ispred Pedagoškog muzeja direktor dr Slobodan Vuksanović i predsednik UO muzeja Nemanja Antović određen je materijal za Kutak Milutina Milankovića u muzeju dogovoren dalji vid i tempo saradnje koji će se „ovekovečiti“ Sporazumom o saradnji čije potpisivanje je zakazano za sredu 2. septembra 2020.

Pedagoski- muzej-1
Pedagoski- muzej-2

Predstavnici Pedagoškog muzeja u Udruženju Milutin Milanković

Treba napomenuti da je Pedagoški muzej je jedna od najstarijih institucija ove vrste u Srbiji. Inače u Pedagoškom muzeju se čuva više od 50.000 predmeta, odnosno knjiga, fotografija, nastavnih sredstava, dokumenata i drugog materijala koji predstavljaju riznicu informacija o razvoju školstva i obrazovanja u Srbiji. Zato i ne iznenađuje da će se Kutak Milutina Milankovića naći kao stalna postavka u ovakvom ambijentu jer je Milanković ostavio i svoj pečat u obrazovanju generacija i generacija Univerziteta u Beogradu. No, njegovo znanje je postalo neograničeno i vanvremensko.