Vesti

Milanković „osvaja“ Srbiju

Višegodišnji napori i aktivnosti Udruženja na „povratku Milankovića u srpski narod“ svakim danom i simbolički dobijaju svoju potvrdu u imenovanju naučnikovim imenom brojnih objekata. Tako je nedavno Vlada Republike Srbije donela odluku da se „u cilju organizacije obrazovnih, istraživačkih, stručnih i naučnih delatnosti na polju geologije i turizma, osnuje naučni i obrazovno-istraživački centar Milutin Milanković u Beloj Crkvi.

milankovic-opet-srbiji

Time bi se, kako stoji u obrazloženju Odluke na sajtu Vlade, talentovanim učenicima i studentima pružila prilika da se suoče sa izazovima koje nemaju prilike da sretnu u običajenom školskom i visokoškolskom obrazovanju i da u izabranom području nauke napreduju i stiču nova znanja, a ujedno razvijaju samostalnost i originalnost u rešavanju problema.

Slično je dve godine ranije učinila opština Inđija donoseći odluku da se u Starom Slankamenu, mestu gde se nalazi lesni profil kao dokaz Milankovićeve teorije, formira Istraživački centar „Milutin Milanković“, koji će okupljati kako naučnike, tako i učenike iz inđijskih škola, ali i studente iz cele zemlje radi istraživanja Milankovićeve teorije, lesnih profila, paleozoika i svega ostalog što će pobuditi njihovu naučnu znatiželju.

Od otužne činjenice da je u trenutku formiranja Udruženja u celoj Srbiji, ali i u regionu, postojala samo jedna mala uličica na Novom Beogradu sa Milankovićevim imenom, došli smo do toga da se naučnikovim imenom ponosi 34 mesta u Srbiji (uz nekoliko u Republici Srpskoj). Iz zahvalnosti što se na taj način ostvaruje misija vraćanja Milankovića u srpski narod spomenućemo ih: Boljevac, Vrčin, Vršac, Golobok, Žiča, Zrenjanin, Zvezdan, Inđija, Irig, Kaluđerica, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Lajkovac, Leštane, Majur, Mladenovac, Mladenovac selo, Niš (Kamenica), Novi Beograd, Nova Pazova, Novi Karlovci, Novi Sad (Sremska Kamenica), Odžaci, Paraćin, Petka, Pirot, Požega, Ribnica, Selo Kostolac, Smederevska Palanka, Surčin, Užice, Čortanovci.

Škole, domovi, amfiteatri, posebni objekti, spomenici, biste, spomen-ploče, čak i freska u jednom pravoslavnom hramu u Trebinju i drugi oblici kulture sećanja, neki su od mesta ili sadržaja koji svojim imenom popularišu Milutina Milankovića i doprinose prodoru značaja Milankovićevog naučnog dometa u najširu javnost. Već više desetina takvih lokacija svedoči ispravljanju nepravde koja je nebrigom srpskog naroda bila nanesena Milutinu Milankoviću.

teleskop-milankovic
bista-milutina-milankovica
crkva-trebinje

Reflektor – teleskop „Milutin Milanković“ na planini Vidojevici
Bista u dvorištu tečničkih fakulteta u Novom Sadu
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Trebinju u kojoj je freska
sa Milankovićevim likom

Ipak posebnost je želja i potreba da se i na mikro lokacijama postavi neko obeležje. Tako su stanari dva ulaza u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu na originalan način podsetili svoje komšije na naučnu i patriotsku veličinu ličnosti po čijem imenu se zove novobeogradski bulevar.
Stanari ulaza na broju 124 pre neku godinu su u holu ulaza postavili pano sa biografskim podacima Milutina Milankovića, a nedavno su to učinili i poštovaoci na broju 26 izradivši mural sa njegovim likom obogaćenim asocijacijom na klimatske promene i očuvanje životne sredine.

mural-milankovica

U svojim Uspomenama Milanković je naveo da će njegovo delo, ako zaslužuje, prokrčiti sebi put, a ako ne, zaslužuje biće zaboravljeno. Delo je prokrčilo put u svetsku naučnu istoriju, a veliko i volontersko zalaganje Udruženja na popularizaciji tog dela i same ličnosti, svakim danom postaje sve očiglednije, samim tim i nesumnjiva činjenica da takva ličnost postaje sve više uzor, podsticaj i merilo vrednosti za srpski narod.