ВестиЈубиларни скуп

Миланковићев јубилеј успешно завршен

Сто година од објављивања Миланковићеве теорије о климатским променама

Презентацијом радова позваних експерата из девет земаља (Србије, Француске, Мађарске, Аустрије, Канаде, Белгије, Сједињених Америчких Држава, Бразила и Црне Горе) обележавање јубилеја Сто година Миланковићеве теорије о климатским променама. успешно је приведн крају.

naslov jubilej

Ове, 2020. године, навршава 100 година од објављивања Миланковићеве теорије о климатским променама која је публикована у књизи Милутина Миланковића под насловом: Математичка теорија топлотних појава изазваних Сунчевим зрачењем, која је објављена у Паризу 1920. године.
Тим поводом Удружење Милутин Миланковић је, уз консултацију са истакнутим познаваоцима из области климатских промена и већим бројем научних и образовних институција, покренуло иницијативу да се у другој половини ове године у Београду одржи дводневни скуп посвећен овом јубилеју.

Програм обележавања јубилеја заједнички су припремиле институције из Србије, Мађарске, где је написана књига у којој је објављена Миланковићева теорија о климатским променама и Француске у којој је књига публикoвана 1920. године.

Заједнички је припремљен веома амбициозан програм који би се паралелно одвијао у Београду, Будимпешти и Паризу у оквиру кога би биле реализовалне тематске изложбе, промотивна предавања, видео-пројекције, радни састанци експерата и друге пригодне активности. Планирано је да се програм заврши одржавањем свечаног и научно-стручног скупа у Београду под покровитељством Министарства заштите животне средине Републике Србије.

Због епидемије вируса корона, нажалост, одлучено је да се смање планиране активности, а од неких, већ припремљених се и одустало.

Уз придржавање свих прописаних здравствених заштитних мера, обележавање Јубилеја је реализовано организовањем свечаног скупа 17. новембра у Ректорату Универзитета у Београду, и научно-стручног скупа (радионице), 18. новембра, онлајн, са координацијом из просторија Удружења Милутин Миланковић у Београду.

Историјско место

У оквиру јубиларног скупа у Ректорату Универзитета у Београду откривена је спомен плоча поводом одлуке Европског удружења физичара, на предлог Удружења Милутин Миланковић, да се Универзитет у Београду, као место Миланковићевих истраживања климе, прогласи за историјско место (EPS Historical Site) од значаја за развој физичких наука. Плочу су открили ректор Универзитета у Београду проф. Иванка Поповић и мр Славко Максимовић, председник Удружења Милутин Миланковић.

ploca
ploca-2

Откривање плоче: Славко Максимовић и Иванка Поповић

Тим поводом о педагошком и научном раду на Универзитету у Београду и научном доприносу Милутина Миланковића светској науци и цивилизацији говорили су ректор Универзитета у Београду проф. Иванка Поповић и академик Федор Месингер, а видео поруком у име страних учесника обратио се Данијел Шерцер (Daniel Schertzer) са University Ecole des Ponts Paris Tech, координатор реализације програма у Француској. Комплетан програм је снимљен и употпуњен премијерним приказивањем документарног филма „Рађање теорије о климатским променама“ који је јавности презентиран преко посебног линка.

On line скуп експерата

На научно-стручном скупу (радионици), одржаном 18. новембра, онлајн, са координацијом из просторија Удружења Милутин Миланковић у Београду презентирана су 24 рада позваних експерата из девет земаља (Србије, Француске, Мађарске, Аустрије, Канаде, Белгије, Сједињених Америчких Држава, Бразила и Црне Горе) међу којима су водећи светски експерти за климатске промене и познаваоци и следбеници дела Милутина Миланковића.

Аутори су у радовима презентовали допринос и значај Миланковићеве теорије за праћење и изучавање природних варијабилности и антропогених промена климе и сазнања из до сада обављених истраживања. Указали су на чињеницу да су климатске промене постале веома озбиљан глобални проблем са потенцијалним последицама. Последице ће, према реалним проценама, имати такав интензитет и учесталост јављања да ће превазићи могућности друштва и природне средине да им се прилагоде и ублаже њихове последице, уколико се благовремено не предузму потребне мере за смањење ризика и угрожености.

Посебан значај имају радови који су указали на очекиване промене климе у веку који је пред нама уз препоруке за даље правце примењених истраживања и предузимање конретних мера за ублажавње последица климатских промена и временских екстрема („шта нам ваља чинити“).

Закључено је да организатори скупа обраде закључке и препоруке исказане у радовима и да их на одговарајући начин ставе на располагање свим заинтересованим субјектима. Сви примљени радови су постављени на сајт Удружења Милутин Миланковић (milutinmilanković.rs) објављени у електронском и штампаном облику.

Paris-Teorija
reprint-fr

Књига издата у Паризу 1920. године и њен репринт 2020. године

У оквиру реализације програмских активности Удружење Милутин Миланковић је урадило репринт књиге објављене у Паризу 1920. године, издало српско-енглеску публикацију Милутин Миланковић и његово дело из наукометријске перспективе аутора др Стеле Филипи Матутиновић, урадило документарни филм Рађење теорије о климатским променама, израдило и организовало неколико тематских изложби и одржало неколико предавања на тему Миланковићеве теорије о климатским променама.

Откривање плоче о проглашењу Универзитета у Београду као историјско место за значај физичких наука на основу радова Милутина Миланковића о климатским променама https://www.youtube.com/watch?v=RL4ej98NDMo

Презентације стручњака :