VestiJubilarni skup

Milankovićev jubilej uspešno završen

Sto godina od objavljivanja Milankovićeve teorije o klimatskim promenama

Prezentacijom radova pozvanih eksperata iz devet zemalja (Srbije, Francuske, Mađarske, Austrije, Kanade, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Crne Gore) obeležavanje jubileja Sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promenama. uspešno je privedn kraju.

naslov jubilej

Ove, 2020. godine, navršava 100 godina od objavljivanja Milankovićeve teorije o klimatskim promenama koja je publikovana u knjizi Milutina Milankovića pod naslovom: Matematička teorija toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem, koja je objavljena u Parizu 1920. godine.
Tim povodom Udruženje Milutin Milanković je, uz konsultaciju sa istaknutim poznavaocima iz oblasti klimatskih promena i većim brojem naučnih i obrazovnih institucija, pokrenulo inicijativu da se u drugoj polovini ove godine u Beogradu održi dvodnevni skup posvećen ovom jubileju.

Program obeležavanja jubileja zajednički su pripremile institucije iz Srbije, Mađarske, gde je napisana knjiga u kojoj je objavljena Milankovićeva teorija o klimatskim promenama i Francuske u kojoj je knjiga publikovana 1920. godine.

Zajednički je pripremljen veoma ambiciozan program koji bi se paralelno odvijao u Beogradu, Budimpešti i Parizu u okviru koga bi bile realizovalne tematske izložbe, promotivna predavanja, video-projekcije, radni sastanci eksperata i druge prigodne aktivnosti. Planirano je da se program završi održavanjem svečanog i naučno-stručnog skupa u Beogradu pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.

Zbog epidemije virusa korona, nažalost, odlučeno je da se smanje planirane aktivnosti, a od nekih, već pripremljenih se i odustalo.

Uz pridržavanje svih propisanih zdravstvenih zaštitnih mera, obeležavanje Jubileja je realizovano organizovanjem svečanog skupa 17. novembra u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, i naučno-stručnog skupa (radionice), 18. novembra, onlajn, sa koordinacijom iz prostorija Udruženja Milutin Milanković u Beogradu.

Istorijsko mesto

U okviru jubilarnog skupa u Rektoratu Univerziteta u Beogradu otkrivena je spomen ploča povodom odluke Evropskog udruženja fizičara, na predlog Udruženja Milutin Milanković, da se Univerzitet u Beogradu, kao mesto Milankovićevih istraživanja klime, proglasi za istorijsko mesto (EPS Historical Site) od značaja za razvoj fizičkih nauka. Ploču su otkrili rektor Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović i mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković.

ploca
ploca-2

Otkrivanje ploče: Slavko Maksimović i Ivanka Popović

Tim povodom o pedagoškom i naučnom radu na Univerzitetu u Beogradu i naučnom doprinosu Milutina Milankovića svetskoj nauci i civilizaciji govorili su rektor Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović i akademik Fedor Mesinger, a video porukom u ime stranih učesnika obratio se Danijel Šercer (Daniel Schertzer) sa University Ecole des Ponts Paris Tech, koordinator realizacije programa u Francuskoj. Kompletan program je snimljen i upotpunjen premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma „Rađanje teorije o klimatskim promenama“ koji je javnosti prezentiran preko posebnog linka.

On line skup eksperata

Na naučno-stručnom skupu (radionici), održanom 18. novembra, onlajn, sa koordinacijom iz prostorija Udruženja Milutin Milanković u Beogradu prezentirana su 24 rada pozvanih eksperata iz devet zemalja (Srbije, Francuske, Mađarske, Austrije, Kanade, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Crne Gore) među kojima su vodeći svetski eksperti za klimatske promene i poznavaoci i sledbenici dela Milutina Milankovića.

Autori su u radovima prezentovali doprinos i značaj Milankovićeve teorije za praćenje i izučavanje prirodnih varijabilnosti i antropogenih promena klime i saznanja iz do sada obavljenih istraživanja. Ukazali su na činjenicu da su klimatske promene postale veoma ozbiljan globalni problem sa potencijalnim posledicama. Posledice će, prema realnim procenama, imati takav intenzitet i učestalost javljanja da će prevazići mogućnosti društva i prirodne sredine da im se prilagode i ublaže njihove posledice, ukoliko se blagovremeno ne preduzmu potrebne mere za smanjenje rizika i ugroženosti.

Poseban značaj imaju radovi koji su ukazali na očekivane promene klime u veku koji je pred nama uz preporuke za dalje pravce primenjenih istraživanja i preduzimanje konretnih mera za ublažavnje posledica klimatskih promena i vremenskih ekstrema („šta nam valja činiti“).

Zaključeno je da organizatori skupa obrade zaključke i preporuke iskazane u radovima i da ih na odgovarajući način stave na raspolaganje svim zainteresovanim subjektima. Svi primljeni radovi su postavljeni na sajt Udruženja Milutin Milanković (milutinmilanković.rs) objavljeni u elektronskom i štampanom obliku.

Paris-Teorija
reprint-fr

Knjiga izdata u Parizu 1920. godine i njen reprint 2020. godine

U okviru realizacije programskih aktivnosti Udruženje Milutin Milanković je uradilo reprint knjige objavljene u Parizu 1920. godine, izdalo srpsko-englesku publikaciju Milutin Milanković i njegovo delo iz naukometrijske perspektive autora dr Stele Filipi Matutinović, uradilo dokumentarni film Rađenje teorije o klimatskim promenama, izradilo i organizovalo nekoliko tematskih izložbi i održalo nekoliko predavanja na temu Milankovićeve teorije o klimatskim promenama.

Otkrivanje ploče o proglašenju Univerziteta u Beogradu kao istorijsko mesto za značaj fizičkih nauka na osnovu radova Milutina Milankovića o klimatskim promenama https://www.youtube.com/watch?v=RL4ej98NDMo

Prezentacije stručnjaka :