ВестиНајава догађаја

МИЛАНКОВИЋЕВ ПOВРАТАК НА ПАЛИЛУЛУ

ГРАДСКА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА ЋЕ УБУДУЋЕ ОРГАНИЗОВАТИ ТРАДИЦИОНАЛНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ПОСВЕЋЕНЕ МИЛУТИНУ МИЛАНКОВИЋУ

Великан српске и светске науке Милутин Миланковић живео је и стварао на општини Палилула преко 30 година у породичној кући у улици Љубомира Стојановића 9. Кућа је саграђена 1927. године у оквиру тада новоформиране „Професорске колоније“ и сада је споменик културе. Данас, као једино сведочанство да је у кући живео и радио Милутин Миланковић представља спомен плоча, будући да наследници у њој не живе.

У намери да пруже свој пуни допринос валоризацији личности и дела и буду носиоци културе сећања на два великана, Градска општина Палилула и културне и образовне институције са територије Општине прихватили су иницијативу Удружења Милутин Миланковић, Математичког института САНУ и Друштва  математичара Србије, да се оживи једна лепа традиција дружења, коју су неговали чланови у свету познате „Београдске математичке школе“ чији су носиоци били Милутин Миланковић и Михаило Петровић Мика Алас.

Манифестација Аласки сусрети Мика и Милутин, посвећена великанима српске и светске науке Милутину Миланковићу и Михаилу Петровићу, организована је 23. и 24. септембра у Центру за културу Влада Дивљан и на Ада Хуји код Аласког крста. Обухватила је научну трибину, изложбу о великанима, културно-уметнички програм и такмичење аласа у припремању рибље чорбе. Целокупна манифестација протекла је у изузетној атмосфери и квалитетно што је била општа оцена свих учесника и посетилаца.

Такву оцену је дао и председник Градске општине Палилула господин Мирослав Ивановић. Сагласио се са великим значајем оваквих  и сличних манифестација на популаризацији ових великана, чији је научни допринос светској цивилизацији у српском народу био доскора непознат и запостављен.

На састанку представника Ошштине и Удружења Милутин Миланковић који је одржан 02.10. код председника Општине, анализирана је овогодишња манифестација и донесен закључак да оваква манифестација треба да буде традиционални додађај у организацији Градске општине Палилула у коме би, поред одговарајућих институција са њене територије, учествовало и Удружење Милутин Миланковић.

Председник Општине господин Ивановић је нагласио  да припреме за наредну манифестацију симболички започињу одмах планирањем и разматрањем комплексних садржаја организације и медијског третмана исте.