100 година реформе календараВести

Милутин Миланковић – патриота или „непријатељ народа“

У Музеју науке и технике 14. марта 2023. године одржано је занимљиво предавање са називом – Милутин Миланковић – патриота или „непријатељ народа“. Предавање је реализовано као пратећи програм изложбе „Милутин Миланковић – 100 година од реформе Јулијанског календара“.

Реализација предавања са овом тематиком узрокована је потребом да се сазнања о Миланковићевом патриотизму, као резултат вишегодишњег рада Удружења Милутин Миланковић на истраживању свеукупног животног и научног дела Милутина Миланковића, и на овај начин саопште јавности. Шта су разлози што је деценијама након смрти Милутина Миланковића он био заборављен и запостављен и зашто је перцепција једног дела јавности била таква да је он у социјалистичкој држави након Другог светског рата био на маргинама интересовања, а неретко спомињан у негативном политичком контексту? У тражењу одговора на ово питање Удружење се суочавало са неретким тумачењима да је за то разлог наводна непријатељска делатност у току Другог светског рата који је провео у окупираном Београду.
Интригантну тему која је дуго заокупљала јавност у Србији методички је изложио Слободан Стојановић, потпредседник Удружења Милутин Миланковић. Саопштене су чињенице, које су снагом своје необоривости, показале Миланковићев однос према свом народу и држави од раног детињства у родном Даљу, студија и рада у Бечу, преко турбулентних времена балканских ратова до Првог и Другог светског рата. Такође и конкретно понашање у нимало једноставним приликама у којима се налазио. Како се патриотизам развијао од детињства до дубоке старости, а посебно како се Миланковић понашао у одређеним периодима, када је то било скопчано са опасностима по живот?
Систематски, са конкретним примерима сведочења, докумената и презентацијом архивске грађе, публици су предочени докази да је Миланковић био велики патриота, који је волео свој народ, чинио добро и оставио трајан траг свом народу на понос. Публика је веома заинтересовано пратила излагање и са допунским сазнањима о неправди заборава са предавања отишла уверена у исправност понашања Милутина Миланковића. Аплауз на крају предавања био је упућен закључку о недвосмисленом патриотском деловању Милутина Миланковића.