Занимљивости

Милутин Миланковић великан и књижевне мастионице

Zanimljivost -MM

Милутин Миланковић био је не само научник, него и историчар науке, хроничар научних збивања свога времена, писац чија дела имају и литерарну вредност.

Његов књижевни опус обухвата научнопопуларни роман „Кроз васиону и векове”, збирку приповедака „Кроз царство наука” и мемоарску прозу „Успомене, доживљаји и сазнања”.

Путовање „Kроз васиону и векове” постало је синоним за неуморног путника и истраживача непознатих стаза наше планете и Сунчевог система. Тим делом провео нас је кроз древне цивилизације и упознао с античким и ренесансним мислиоцима, али и са својим савременицима, са својом математичком теоријом климе и својим циклусима ледених доба.

Води своје читаоце на Месец, Марс, Венеру и друге планете у Сунчевом систему. У овој књизи, на једноставан, свима разумљив начин, описује компликоване проблеме астрономије и небеске механике.

Објавио је још неколико драгоцених дела. Најзначајнија су: „Мика Алас, белешке о животу великог математичара Михаила Петровића”, „Историја астрономске науке”, „Наука и техника током векова”…