Zanimljivosti

Milutin Milanković velikan i književne mastionice

Zanimljivost -MM

Milutin Milanković bio je ne samo naučnik, nego i istoričar nauke, hroničar naučnih zbivanja svoga vremena, pisac čija dela imaju i literarnu vrednost.

Njegov književni opus obuhvata naučnopopularni roman „Kroz vasionu i vekove”, zbirku pripovedaka „Kroz carstvo nauka” i memoarsku prozu „Uspomene, doživljaji i saznanja”.

Putovanje „Kroz vasionu i vekove” postalo je sinonim za neumornog putnika i istraživača nepoznatih staza naše planete i Sunčevog sistema. Tim delom proveo nas je kroz drevne civilizacije i upoznao s antičkim i renesansnim misliocima, ali i sa svojim savremenicima, sa svojom matematičkom teorijom klime i svojim ciklusima ledenih doba.

Vodi svoje čitaoce na Mesec, Mars, Veneru i druge planete u Sunčevom sistemu. U ovoj knjizi, na jednostavan, svima razumljiv način, opisuje komplikovane probleme astronomije i nebeske mehanike.

Objavio je još nekoliko dragocenih dela. Najznačajnija su: „Mika Alas, beleške o životu velikog matematičara Mihaila Petrovića”, „Istorija astronomske nauke”, „Nauka i tehnika tokom vekova”…