Vesti

Muzej Milutina Milankovića

Beograd podržava osnivanje Muzeja Milutin Milanković

U okviru aktivnosti na osnivanju Muzeja Milutin Milanković – muzejske postavke u prostorijama Udruženja Milutin Milutin Milanković u Pop Lukinoj 1B predstavnici Udruženja mr Slavko Maksimović, predsednik i dr Mileta Radojević, član Udruženja posetili su Gradski sekretarijat za kulturu i Skupštinu Grada Beograda.

muzej-milutina-milankovica

Cilj posete predstavnika Udruženja Gradu Beogradu je bio da se nadležni organi informišu o konkretno preduzetim merama i akcijama Udruženja na osnivanju Muzeja Milutin Milanković (donesena Odluka o osnivanju Muzeja Milutin Milanković, pribavljene podrške naučnih, obrazovnih i institucija iz oblasti kulture i državnih organa, prikupljena muzejska građa i dr.).

Gradski sekretarijat za kulturu, kao nadležna gradska institucija za muzeje, ostao je pri stavu da podržavaju osnivanje muzeja, ali da grad nema kapaciteta za osnivanje novh muzeja. Spremni su da podrže inicijativu Udruženja kroz redovne oblike finansiranja-preko konkursa.

Predstavnike Udruženja primio je predsednik Skupštine Grada Beograda gospodin Nikola Nikodijević. Posle detaljnog informisanja o aktivnostima Udruženja, a posebno o aktivnostima za osnivanje muzeja. predsednik je ponovio ranije izneti stav da Grad Beograd, pored bulevara, parka i spomenika, duguje Milankoviću i muzej. Izrazio je spremnost Grada da pruži podršku inicijativi Udruženja, uključujući i obezbeđenje adekvatnih prostorija pod najprivilegovanim uslovima,

nikola-nikodijevic
Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević

Predstavnici Udruženja su posebno informisali predsednika o obeležavanju Milankovićevog jubileja povodom stote godišnjice objavljivanja teorije o klimatskim promenama. Bila je to prilika da se predsedniku uruče izdanja posevćena jubileju uključujući reprint Milankovićeve knjige u kojoj je objavljena teorija koja je publikovana u Parizu 1920. godine na francuskom jeziku.