Vesti

Nastavak predavanja u okviru Otvorene sreda

Naslovna-otvorena-sreda

Posle dužeg vremena počeo je novi ciklus predavanja u okviru Otvorene srede. Planirano je da se kroz ovakav ciklusa predavanje ukaže na svestrani doprinos i široke mogućnosti primne Milankovićeve teorije o promeni klime na različite oblasti, uključujući i tačnije proučavanje nastanka i razvoja civilizacije i drevne istorije.

Naslovna-otvorena-sreda

Pošto se ove, 2020. godine navršava 100 godina od objavljivanja teorije o klimatskim promenama koja je publikovana u knjizi Milutina Milankovića pod naslovom: Matematička teorija toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem, objavljenoj u Parizu 1920. godine za početak ovogodišnjeg ciklusa predavanja odabrana je tema u okviru primene Milankovićeve teorije: „Drevna istorija u okviru klimatske teorije Milutina Milankovića“. Predviđeno je da se u okviru ove teme održe tri predavanja:

• Dragoljub P. Antić: „Sagledavanje nastanka evropske civilizacije kroz činjenice teorije klime Milutina Milankovića“, 11.marta 2020. godine;

• Jovan I. Deretić: „Širenje prve evropske civilizacije“, 25. Marta 20202.godine i

• Slobodan M. Jarčević; „Drevni epovi ponikli na Balkanu“, 1 aprila 2020. godine.

Predavanje Dragoljub P. Antić izavalo je izuzetno interesovanje, tako da mu je prisustvovalo oko 40 slušalaca. Međutim, situacija sa pojavom epidemije korona virusa i neizvesnost nastavka održavanja predavanja je uslovila da se modifikuje planirana ideju, pa je predavanje Dragoljuba P. Antića održano u skraćenoj verziji tako, da je ono bilo neka vrsta pregleda svih predavanja koje su planirana za ciklus. U tom smislu dati su skraćeni prikazi: motiva i metodologije istraživanja drevne istorije; primene Milankovićeve teorije o promeni klima od završetka poslednjeg ledenog doba do danas; prirodnih uslova za nastanak i razvoj civilizacije mogućih prostora „Gnezda civilizacije“ u Evroaziji i Mediteranu; optimalnog prostora za nastanak evropske civilizacije u skladu sa Milankovićevom teorijom o klimatskim promenama; pokretača migracija kroz vreme; nastanka i principa širenja i kontinuiteta prve evropske civilizacije, a posebno je ukazano na mesto predaka Srba u njoj.

otvorena-sreda-2
otvorena-sreda

Zbog nastale situacije ciklus predavanja je odložen do prestanka pandemije COVID – 19. Sugerisano je da se predavanjs Dragoljuba P. Antića ponovi, a da se zatim održe najavljena predavanja Jovana I. Deretić i Slobodana M. Jarčević.