Вести

ПОЧАСТ ВЕЛИКАНУ У СРЦУ И МИСЛИМА


Децембар је месец када се сећамо годишњице смрти Милутина Миланковића. Ранијих година на различите начине Удружење је обележавало 12. децембар 1958. године када је преминуо великан науке.

naslovna-milankovic-godisnjica-smirti-1

Већ више од 10 година организовали смо посету родној кући и гробу у коме почивају земни остаци у Даљу, организовали комеморативне скупове и пригодна предавања, радио и ТВ прилоге, упаљивали свеће за покој душе у Цркви и на гробном месту на Новом гробљу где је након смрти сахрањен. И низ других акција и манифестација у децембру месецу свечарски и радно посвећивали том датуму. Ове године желимо да се мислима са поштовањем присетимо тог дана када се научна звезда преселила у васиону да би трајала кроз векове.

Откуцајима нашег срца и племенитим мислима, на овај начин због актуелне пандемије вируса, потврдимо да је великан са нама и у нама. Његово дело, понос српске и светске науке, све је присутније у научној јавности света. То посебно истичемо у години у којој смо обележили стогодишњицу објављивања Математичке теорије топлотних појава изазваних Сунчевим зрачењем, која је публикована у Паризу на француском језику.

Удружење је јубилеј обележило низом значајних акција у могућим условима и тиме смо на достојан начин пружили пуни допринос непролазности оног који није радио за своју славу већ на ползу свог народа коме је припадао. Његова теорија прокрчила је себи пут у непролазност и заузела истакнуто место у галерији задужника светске науке и цивилизације поставши незамењивом теоријом у савременим проучавањима историје настанка и у будућности опстанка планете Земље.

milankovic-godisnjica-smirti-1
milankovic-godisnjica-smirti-3
milankovic-godisnjica-smirti-2
milankovic-godisnjica-smirti-4

Посете гробном месту на Новом гробљу и Даљу