Vesti

POČAST VELIKANU U SRCU I MISLIMA


Decembar je mesec kada se sećamo godišnjice smrti Milutina Milankovića. Ranijih godina na različite načine Udruženje je obeležavalo 12. decembar 1958. godine kada je preminuo velikan nauke.

naslovna-milankovic-godisnjica-smirti-1

Već više od 10 godina organizovali smo posetu rodnoj kući i grobu u kome počivaju zemni ostaci u Dalju, organizovali komemorativne skupove i prigodna predavanja, radio i TV priloge, upaljivali sveće za pokoj duše u Crkvi i na grobnom mestu na Novom groblju gde je nakon smrti sahranjen. I niz drugih akcija i manifestacija u decembru mesecu svečarski i radno posvećivali tom datumu. Ove godine želimo da se mislima sa poštovanjem prisetimo tog dana kada se naučna zvezda preselila u vasionu da bi trajala kroz vekove.

Otkucajima našeg srca i plemenitim mislima, na ovaj način zbog aktuelne pandemije virusa, potvrdimo da je velikan sa nama i u nama. Njegovo delo, ponos srpske i svetske nauke, sve je prisutnije u naučnoj javnosti sveta. To posebno ističemo u godini u kojoj smo obeležili stogodišnjicu objavljivanja Matematičke teorije toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem, koja je publikovana u Parizu na francuskom jeziku.

Udruženje je jubilej obeležilo nizom značajnih akcija u mogućim uslovima i time smo na dostojan način pružili puni doprinos neprolaznosti onog koji nije radio za svoju slavu već na polzu svog naroda kome je pripadao. Njegova teorija prokrčila je sebi put u neprolaznost i zauzela istaknuto mesto u galeriji zadužnika svetske nauke i civilizacije postavši nezamenjivom teorijom u savremenim proučavanjima istorije nastanka i u budućnosti opstanka planete Zemlje.

milankovic-godisnjica-smirti-1
milankovic-godisnjica-smirti-3
milankovic-godisnjica-smirti-2
milankovic-godisnjica-smirti-4

Posete grobnom mestu na Novom groblju i Dalju