ВестиМузеј

Посета председника Удружења Милутин Миланковић спомен кући академика Петра Стевановића


У оквиру реализације пројекта Музеј Милутин Миланковић Славко Максимовић, председник Удружења Милутин Миланковић је посетио 27. августа 2020. Спомен кућу академика Петра Стевановића (1914-1999). Петар Стевановић, геолог, био је савременик, блиски млађи сарадник и поштовалац дела Милутина Миланковића.

Naslovna-Bacevac

Данас у родном Баћевцу академика Петра Стевановића једна од главних улица носи његово име а подигнут му је и споменик у дворишту родне куће. Бројна сведочанства из његовог живота и периода стваралаштва изложени су у спомен кући. Она су била и део изложбе која је јуна 2014. постављена у САНУ у поводу 100-годишњице рођења академика Стевановића.

Геолог и природњак, један од првих кустоса Природњачког музеја и професор Рударско-геолошког факултета у Београду, Стевановић је дао велики допринос равоју музеологије и заштити геолошког наслеђа Србије. Ангажовао се на унапређењу и популаризацији геологије, образовањем и усавршавањем генерација геолога и палеонтолога.

Како је Петар Стевановић био савременик и блиски млађи сарадник Милутина Миланковића много је времена проводио са нучником који је заокупаљао његову пажњу и поштовање. Породица Стевановић и данас, с љубављу и поштовањем, чува успомене на Милутина Миланковића. Неколико његових ретких ствари и књига чекају време да се отвори музеј, па да се нађу међу осталим вредностима. Међу поклонима наћиће се и изузетно вредна лула коју је користио Миланковић.

Lula-MM

Лула Милутина Миланковића

Bacevac-soba-1
Bacevac-soba-2

Спомен кућа у Баћевцу: поставка изложбе која представља део документације из личне заоставштине академика Стевановића (предмети, фотографије, рукописи, забелешке)…

MIlankovic
slavko

Петар Стевановић и Милутин Миланковић, Уписивање у књигу утисака: Славко Максимовић
Конгрес INQUA у Риму 31. августа 1953.