VestiMuzej

Poseta predsednika Udruženja Milutin Milanković spomen kući akademika Petra Stevanovića


U okviru realizacije projekta Muzej Milutin Milanković Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković je posetio 27. avgusta 2020. Spomen kuću akademika Petra Stevanovića (1914-1999). Petar Stevanović, geolog, bio je savremenik, bliski mlađi saradnik i poštovalac dela Milutina Milankovića.

Naslovna-Bacevac

Danas u rodnom Baćevcu akademika Petra Stevanovića jedna od glavnih ulica nosi njegovo ime a podignut mu je i spomenik u dvorištu rodne kuće. Brojna svedočanstva iz njegovog života i perioda stvaralaštva izloženi su u spomen kući. Ona su bila i deo izložbe koja je juna 2014. postavljena u SANU u povodu 100-godišnjice rođenja akademika Stevanovića.

Geolog i prirodnjak, jedan od prvih kustosa Prirodnjačkog muzeja i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Stevanović je dao veliki doprinos ravoju muzeologije i zaštiti geološkog nasleđa Srbije. Angažovao se na unapređenju i popularizaciji geologije, obrazovanjem i usavršavanjem generacija geologa i paleontologa.

Kako je Petar Stevanović bio savremenik i bliski mlađi saradnik Milutina Milankovića mnogo je vremena provodio sa nučnikom koji je zaokupaljao njegovu pažnju i poštovanje. Porodica Stevanović i danas, s ljubavlju i poštovanjem, čuva uspomene na Milutina Milankovića. Nekoliko njegovih retkih stvari i knjiga čekaju vreme da se otvori muzej, pa da se nađu među ostalim vrednostima. Među poklonima naćiće se i izuzetno vredna lula koju je koristio Milanković.

Lula-MM

Lula Milutina Milankovića

Bacevac-soba-1
Bacevac-soba-2

Spomen kuća u Baćevcu: postavka izložbe koja predstavlja deo dokumentacije iz lične zaostavštine akademika Stevanovića (predmeti, fotografije, rukopisi, zabeleške)…

MIlankovic
slavko

Petar Stevanović i Milutin Milanković, Upisivanje u knjigu utisaka: Slavko Maksimović
Kongres INQUA u Rimu 31. avgusta 1953.