Вести

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ И ОДБРАНА ОТАЏБИНЕ“

На овогодишњем Сајму књига промовисана је монографија аутора Слободана Стојановића, потпредседника Удружења Милутин Миланковић. О том догађају преносимо информацију са сајта Медија центра „Одбрана“
Други дан 66. Међународног београдског сајма књига, на штанду Министарства одбране и Војске Србије, прошао је у знаку промоције два издања из едиције „Монографије“. О књизи „Милутин Миланковић и одбрана отаџбине“, у издању Медија центра „Одбрана“, осим модераторке, уреднице у „Војној књизи” Мирјане Сандић, говорили су  аутор Слободан Стојановић и рецензент Милан Станимировић.

https://www.odbrana.mod.gov.rs/multimedia/image/001%20SAJAM%202023/!MIN_4101.jpg

У осврту на овогодишњу сајамску пунуду војног издавача, Мирјана Сандић је истакла да се „Одбрана“ потрудила да представи само репрезентативна дела, а да је свакако међу њима и монографија аутора Слободана Стојановића. У кратким цртама се осврнула на животни пут академика Миланковића и истакла да је књига више од једноставног приказа једног од признатог светских научника, као и да да бележи велики број сећања на њега и доноси нам утисак да нам се Миланковић директно обраћа.

Рецензент издања Милан Станимировић, уз захвалност издавачу и сарадницима што је књига угледала светлост дана, подсетио нас је на време и окружење у коме је Милутутин Миланковић живео и стварао, а говорио је и о широкој лепези „стварања и делања“ великог научника. Он је истакао и да се аутор књиге прихватио веома одговорног задатка, да нам представи и мање познате области у којима је академик оставио значајан траг важан за отаџбину, те да је обезбедио доступност података из реномираних институција али и оних базираних на успоменама Миланковића и његових сарадника.

Аутор монографије „Милутин Миланковић и одбрана отаџбине“ Слободан Стојановић захвалио је колегама с којима „две деценије истражује рад великог српског научника, писца и академика“ и сведочи његовој немерљивој љубави према властитим коренима и отаџбини. Истакао је да „није на аутору да анализира сопствено дело“, али је искористио прилику да се осврне на турбулентна времена у којима је Миланковић живео и изнео своје аргументе на тему зашто се име прослављеног академика све више спомиње и у модерној науци.

Стојановић се осврнуо и на многе научне дисциплине у којима је Миланковић оставио траг, као и грађевинске и друге пројекте од значаја за земљу у којима је учествовао, „чиме је доказао истински патриотизам, који је за њега – све оно чиме се чини добро за државу“. Аутор је посебно захвалио уредници Мирјани Сандић и сарадницима у Медија центру „Одбрана“, „који су репрезентативно приредили монографију“, на великој посвећености и професионализму, рецензенту Милану Станимировићу и Удружењу Милутин Миланковић, чији је и сам члан, на великој подршци и помоћи, и изразио наду да ће књига наћи пут до читалаца и бити на понос аутору и читавом тиму који је стао иза ње.

https://www.odbrana.mod.gov.rs/multimedia/image/001%20SAJAM%202023/!MIN_4291.jpg