Vesti

PROMOCIJA MONOGRAFIJE „MILUTIN MILANKOVIĆ I ODBRANA OTADŽBINE“

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga promovisana je monografija autora Slobodana Stojanovića, potpredsednika Udruženja Milutin Milanković. O tom događaju prenosimo informaciju sa sajta Medija centra „Odbrana“
Drugi dan 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prošao je u znaku promocije dva izdanja iz edicije „Monografije“. O knjizi „Milutin Milanković i odbrana otadžbine“, u izdanju Medija centra „Odbrana“, osim moderatorke, urednice u „Vojnoj knjizi” Mirjane Sandić, govorili su  autor Slobodan Stojanović i recenzent Milan Stanimirović.

https://www.odbrana.mod.gov.rs/multimedia/image/001%20SAJAM%202023/!MIN_4101.jpg

U osvrtu na ovogodišnju sajamsku punudu vojnog izdavača, Mirjana Sandić je istakla da se „Odbrana“ potrudila da predstavi samo reprezentativna dela, a da je svakako među njima i monografija autora Slobodana Stojanovića. U kratkim crtama se osvrnula na životni put akademika Milankovića i istakla da je knjiga više od jednostavnog prikaza jednog od priznatog svetskih naučnika, kao i da da beleži veliki broj sećanja na njega i donosi nam utisak da nam se Milanković direktno obraća.

Recenzent izdanja Milan Stanimirović, uz zahvalnost izdavaču i saradnicima što je knjiga ugledala svetlost dana, podsetio nas je na vreme i okruženje u kome je Milututin Milanković živeo i stvarao, a govorio je i o širokoj lepezi „stvaranja i delanja“ velikog naučnika. On je istakao i da se autor knjige prihvatio veoma odgovornog zadatka, da nam predstavi i manje poznate oblasti u kojima je akademik ostavio značajan trag važan za otadžbinu, te da je obezbedio dostupnost podataka iz renomiranih institucija ali i onih baziranih na uspomenama Milankovića i njegovih saradnika.

Autor monografije „Milutin Milanković i odbrana otadžbine“ Slobodan Stojanović zahvalio je kolegama s kojima „dve decenije istražuje rad velikog srpskog naučnika, pisca i akademika“ i svedoči njegovoj nemerljivoj ljubavi prema vlastitim korenima i otadžbini. Istakao je da „nije na autoru da analizira sopstveno delo“, ali je iskoristio priliku da se osvrne na turbulentna vremena u kojima je Milanković živeo i izneo svoje argumente na temu zašto se ime proslavljenog akademika sve više spominje i u modernoj nauci.

Stojanović se osvrnuo i na mnoge naučne discipline u kojima je Milanković ostavio trag, kao i građevinske i druge projekte od značaja za zemlju u kojima je učestvovao, „čime je dokazao istinski patriotizam, koji je za njega – sve ono čime se čini dobro za državu“. Autor je posebno zahvalio urednici Mirjani Sandić i saradnicima u Medija centru „Odbrana“, „koji su reprezentativno priredili monografiju“, na velikoj posvećenosti i profesionalizmu, recenzentu Milanu Stanimiroviću i Udruženju Milutin Milanković, čiji je i sam član, na velikoj podršci i pomoći, i izrazio nadu da će knjiga naći put do čitalaca i biti na ponos autoru i čitavom timu koji je stao iza nje.

https://www.odbrana.mod.gov.rs/multimedia/image/001%20SAJAM%202023/!MIN_4291.jpg