Вести

Удружење Милутин Миланковић на фестивалу ТЕСЛА ФЕСТ 2020.

Познати новосадски СПЕНС и ове године је био домаћин Међународног фестивала иновација, знања и стваралаштва ТЕСЛА ФЕСТ који се одржава 34-ти пут заредом. Овогодишњи Фестивал био је у знаку посвећене пажње Милутину Миланковићу, стогодишњици издавања његове књиге Математичка теорија топлотних поја изазваних Сунчевим зрачењем и делатности Удружења на популаризацији лика и дела научника чије име носи.

naslovna-tesla-fest

Организатори манифестације, на челу са председником Савеза проналазача Војводине Анђелком Главашевићем, учинили су напор да у условима пандемије корона вируса и обавезе предузимања низа епидемиолошких мера изнађу могућност да са успехом организују манифестацију која има дугу традицију и значајну мисију привредног, научног и културног догађаја који афирмише иновације, проналазаштво и интелектуалну својину.

У тродневној манифестацији (12-15. октобар) на почетку исте отворена је изложба Удружења „Милутин Миланковић, живот и дело“, која је изазвала посебну пажњу проналазача и иноватора и због чињенице да је Миланковић и аутор неколико патената. Према речима оснивача ове дугогодишње манифестације Анђелка Главашевића и овај Тесла фест је успунио своју мисију, обогаћену наступом Удружења.

tesla-fest-2
tesla-fest-1

На отварању Фестивала учеснике и госте на челу са чланицом Градског већа Новог Сада за образовање Дином Вучинић, поздравио је председник Удружења мр Славко Максимовић. У поздравној речи захвалио је организаторима на позиву истакавши посебност организације у условима који не иду на руку масовним догађајима, акцентујући значај обележавања 100 година од објављивања Миланковићеве теорије.

tesla-fest-3
tesla-fest-4

Изложбу и пројекцију филма из продукције Удружења, сходно наметнутим условима због коронавируса, посетиоци су могли да виде у мањим групама сва три дана Фестивала, па су добра организација и садржаји на њој презентовани, резултирали успехом и захвалношћу Удружењу на пруженом доприносу.