Vesti

Udruženje Milutin Milanković na festivalu TESLA FEST 2020.

Poznati novosadski SPENS i ove godine je bio domaćin Međunarodnog festivala inovacija, znanja i stvaralaštva TESLA FEST koji se održava 34-ti put zaredom. Ovogodišnji Festival bio je u znaku posvećene pažnje Milutinu Milankoviću, stogodišnjici izdavanja njegove knjige Matematička teorija toplotnih poja izazvanih Sunčevim zračenjem i delatnosti Udruženja na popularizaciji lika i dela naučnika čije ime nosi.

naslovna-tesla-fest

Organizatori manifestacije, na čelu sa predsednikom Saveza pronalazača Vojvodine Anđelkom Glavaševićem, učinili su napor da u uslovima pandemije korona virusa i obaveze preduzimanja niza epidemioloških mera iznađu mogućnost da sa uspehom organizuju manifestaciju koja ima dugu tradiciju i značajnu misiju privrednog, naučnog i kulturnog događaja koji afirmiše inovacije, pronalazaštvo i intelektualnu svojinu.

U trodnevnoj manifestaciji (12-15. oktobar) na početku iste otvorena je izložba Udruženja „Milutin Milanković, život i delo“, koja je izazvala posebnu pažnju pronalazača i inovatora i zbog činjenice da je Milanković i autor nekoliko patenata. Prema rečima osnivača ove dugogodišnje manifestacije Anđelka Glavaševića i ovaj Tesla fest je uspunio svoju misiju, obogaćenu nastupom Udruženja.

tesla-fest-2
tesla-fest-1

Na otvaranju Festivala učesnike i goste na čelu sa članicom Gradskog veća Novog Sada za obrazovanje Dinom Vučinić, pozdravio je predsednik Udruženja mr Slavko Maksimović. U pozdravnoj reči zahvalio je organizatorima na pozivu istakavši posebnost organizacije u uslovima koji ne idu na ruku masovnim događajima, akcentujući značaj obeležavanja 100 godina od objavljivanja Milankovićeve teorije.

tesla-fest-3
tesla-fest-4

Izložbu i projekciju filma iz produkcije Udruženja, shodno nametnutim uslovima zbog koronavirusa, posetioci su mogli da vide u manjim grupama sva tri dana Festivala, pa su dobra organizacija i sadržaji na njoj prezentovani, rezultirali uspehom i zahvalnošću Udruženju na pruženom doprinosu.