Vesti

Udruženju Milutin Milanković priznanje Centra za promociju nauke

Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU ove godine slavi jubilej – desetogodišnjicu najveće nacionalne naučno-popularne manifestacije Maj mesec matematike – M3. Od ideje pre deset godina do ovogodišnje manifestacije Udruženje Milutin Milanković je kontinuirano pružalo podršku i aktivno učestvovalo na jedinstvenoj naučnoj manifestaciji okrenutoj mladoj generaciji.

naslovna-CPN

Centar za promociju nauke na svečanom otvaranju manifestacije u Narodnom pozorištu u Beogradu sumiralo je sveukupne rezultate i u vidu zahvalnice najzaslužnijim pojedincima na javnoj sceni odalo priznanje. Zahvalnica za doprinos i učešće u manifestaciji Maj mesec matematike dodeljeno je našem Udruženju, koje je na svečanosti od vršioca dužnosti direktora Centra za promociju nauke dr Marka Krstića primio potpredsednik Udruženja Slobodan Stojanović.

Ovogodišnja manifestacija, koja se održava u uslovima korona infekcije, koncipirana je kao višeslojna aktivnost popularizacije matematike od koncerata, promocija monografije i knjige vezanih za matematiku, otvorenih radionica i predavanja na letnjoj sceni Kalemegdana, matematičkih šetnji Beogradom, matematičkih performansi i izložbi sa interaktivnim eksponatima i drugim sadržajima. Započeta je svečanom akademijom 10. maja i trajaće sve do kraja meseca. Tema jubilarne manifestacije Maj mesec matematike M3, pod sloganom Formula umetnosti, počiva na međusobnoj zavisnosti umetnosti i matematike, inspirisana je nedavnim obeležavanjem stogodišnjice Ajnštajnove teorije relativnosti, koja je zahtevala novu fiziku i nove matematičke proračune kako bi se prostor i vreme doveli u neraskidivu vezu.

CPN