Вести

Удружењу Милутин Миланковић Златни Беоучуг

Награда Златни беочуг представља годишњу награду за трајни допринос култури Београда. Она се додељује онима који омогућавају успешнији духовни живот града Београда, негују духовне вредности и вреднују научна и културна достигнућа Та престижна награда је додељена и Удружењу Милутин Миланковић за 2019. годину. Но, због пандемије вируса COVID-19 још није свечано уручена представницима Удружења.

beocug-mm

Удружење Милутин Миланковић је научно-стручна организација, у коју се добровољно удружују грађани и правна лица ради остваривања заједничких циљева у области промовисања научног стваралаштва, педагошког, књижевног и инжењерског деловања великана српске и светске науке Милутина Миланковића. Удружење је, код Агенције за привредне регистре, уписано у Регистар удружења као струковно удружење и има својство правног лица с правима и обавезама које произилазе из важећих закона и Статута Удружења.

Удружење Милутин Миланковић је пре 12 година почело са афирмацијом дела Миланковића јер је био запостављен и заборављен у Србији, а у свету признат. Но, у Србији из неких разлога, не зна се којих, управо се то истражује, није био довољно познат и признат.

Иначе, НАСА је Милутина Миланковића сврстала међу 15 највећих умова науке који су изучавали планету Земљу. Он је аутор астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба и тиме указао на опасност човековог немара према природи, као да је био и пророк своје судбине.

Уважавајући значај Милутина Миланковића у домаћој и светској науци Удружење које носи његово име својим радом је оправдало име Удружења. Поред разних високих признања Удружење је свој рад у 2019. години верификовало наградом Златни беочуг.