Vesti

Udruženju Milutin Milanković Zlatni Beoučug

Nagrada Zlatni beočug predstavlja godišnju nagradu za trajni doprinos kulturi Beograda. Ona se dodeljuje onima koji omogućavaju uspešniji duhovni život grada Beograda, neguju duhovne vrednosti i vrednuju naučna i kulturna dostignuća Ta prestižna nagrada je dodeljena i Udruženju Milutin Milanković za 2019. godinu. No, zbog pandemije virusa COVID-19 još nije svečano uručena predstavnicima Udruženja.

beocug-mm

Udruženje Milutin Milanković je naučno-stručna organizacija, u koju se dobrovoljno udružuju građani i pravna lica radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva u oblasti promovisanja naučnog stvaralaštva, pedagoškog, književnog i inženjerskog delovanja velikana srpske i svetske nauke Milutina Milankovića. Udruženje je, kod Agencije za privredne registre, upisano u Registar udruženja kao strukovno udruženje i ima svojstvo pravnog lica s pravima i obavezama koje proizilaze iz važećih zakona i Statuta Udruženja.

Udruženje Milutin Milanković je pre 12 godina počelo sa afirmacijom dela Milankovića jer je bio zapostavljen i zaboravljen u Srbiji, a u svetu priznat. No, u Srbiji iz nekih razloga, ne zna se kojih, upravo se to istražuje, nije bio dovoljno poznat i priznat.

Inače, NASA je Milutina Milankovića svrstala među 15 najvećih umova nauke koji su izučavali planetu Zemlju. On je autor astronomske teorije klimatskih promena, kojom je objasnio misteriju ledenih doba i time ukazao na opasnost čovekovog nemara prema prirodi, kao da je bio i prorok svoje sudbine.

Uvažavajući značaj Milutina Milankovića u domaćoj i svetskoj nauci Udruženje koje nosi njegovo ime svojim radom je opravdalo ime Udruženja. Pored raznih visokih priznanja Udruženje je svoj rad u 2019. godini verifikovalo nagradom Zlatni beočug.