Вести

Златни беочуг Удружењу Милутин Миланковић


Највише годишње признање Златни беочуг, које Културно-просветна заједница Београда додељује за трајни допринос култури, припало је за 2019-ту годину Удружењу Милутин Миланковић и то као јединој институцији међу 15 добитника овог признања које се додељује већ 49 година.

zlatni-beocug

Од 1970-те године Културно-просветна заједница Београда, као баштиник културног континуитета ово признање додељује ствараоцима, научницима, уметницима, културним посленицима, ансамблима и организацијма за трајни допринос култури Београда. Уз ово признање уручена су и признања Изванредни златни беочуг и Повеља. Престижна признања за заокружене духовне вредности и достигнућа која контунуирано повезују све оне који омогућују успешнији духовни живот Београда и Србије на Великој сцени Народног позоришта уручили су лауреатима Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Београда, проф. др Зоран Аврамовић, председник жирија, и Братислав Петковић, члан жирија.

У поздравној беседи Живорад Ајдачић је нагласио да се признања уручују у условима велике пошасти која је задесила цело човечанство. – Тако се и наша награда уручује касније него што је уобичајено и у измењеним условима. Али и овај чин уручења награде за духовну лепоту, као и повеље за улепшано “лице града” доказује да култура опстаје у свим условима и да представља насушну људску потребу. Занемаривањем културе убијамо дух једног народа. А на овај начин доказујемо да култура опстаје.

slavko-maksimovic
Мр Славко Максимовић
zlatni-beocug-nagrada
Признање Златни Беочуг

У име Удружења Милутин Миланковић признање је примио председник Удружења мр Славко Максимовић и том приликом нагласио да је ово један од закаснелих дугова великом научнику, али да ће се Град Београд у потпуности одужити, онда када се изгради Музеј посвећен великану, изражавајући очекивање помоћи од Града и лично од присутног потпредседника Горана Весића, добитника Повеље.